Як змінити Погулянку: лавки, тераси, кафе

5935 2
Кінцева зупинка трамваю № 7. Тут мало машин, багато вільного простору і дерев. Це – Погулянка, спонсор тихих прогулянок з дітьми та собаками, насолоди природою і пікніків. А ще тут є Центр для дітей та юнацтва (ЦТДЮГ) – місце, де діти мають змогу займатись творчістю у вільний час. Все це – унікальна зона, яка може стати повноцінним громадським простором – зі зручностями, гарним дизайном та інфраструктурою.

Оптимізувати привабливу місцевість навколо ЦТДЮГ та власне саму будівлю Центру для дітей взялись в Інституті міста спільно з Urbanіdeas в рамках UrbanCafe «Облаштування громадського простору на Погулянці». Впродовж п’яти днів архітектори, урбаністи, громадські активісти та представники міської влади вивчали проблеми, думали над їх розв’язанням та розробляли проекти, які б сприяли розвитку цього місця.

Основні проблеми Погулянки

- Транспортна розв’язка. Потрапити на Погулянку городяни можуть на трамваї, пішки або на власному авто. Альтернативи у вигляді автобусів нема.

- Відсутність лавок. Коли споруджували ЦТДЮГ, про творчість дітей та юнацтва подумали, а про місце для сидіння – ні.

- Відсутність бренду закладу. Хоча центр відомий серед талановитих дітей зі всієї Галичини, та у Львові про цей заклад знають не багато людей.

- Застарілий внутрішній дизайн. Місце має свою автентичність та атмосферу, але будівля –  не музей і вимагає модернізації.

- Проблеми з паркуванням. Немає спеціальних парковочних місць, тож машини скупчуються там, де хочеться їх водіям, що створює незручності для пішоходів.

- Фонтан. Він не працює на території центру.

А ще: зруйнована бруківка, занедбана трамвайна зупинка, а також не працюють старі ліхтарі

Як це змінити? Пропозиції архітекторів

- лінкування території з містом: ревізія громадського транспорту та додавання нової лінії і зупинки автобуса.

- трасування велошляхів.

- пішохідні «зелені» шляхи для кращого пов’язання із довколишніми житловими кварталами.

- насичення території новими функціями та більш повне задіяння території: гірки для лазання, елементи для скейтбордистів, обладнання для активного відпочинку дорослих.

- Нові види діяльності на території, як садівництво і городництво.

- пристосування території для різного користувача: для маломобільних груп населення, для людей старшого віку, для маленьких дітей.

- розвиток будівлі і збереження автентичності: використання даху як літньої багатофункціональної тераси; утеплення, ремонт.

- оновлення благоустрою території: новий дизайн, нове покриття, нові вуличні меблі, нові насадження.

- вирішення проблем орієнтації на місцевості: врахування нових шляхів, використання інфографіки, додаткове освітлення території

- вирішення проблем з паркування: безпечні і освітлені автостоянки, додаткові паркомісця для автобусів і індивідуального транспорту, заборона заїзду на площу перед будівлею

Впродовж п’яти днів 10 учасників розробляли концепцію розвитку громадського середовища Погулянки. Координувала проект співзасновник організації UrbanIdeas, архітектор Ольга Криворучко.

«Все це заради того, щоб зібрати ідеї, що тут робити, які перспективи можуть бути у цієї будівлі, у цього простору. Тут ідеться не так про архітектурне рішення, а більш про ідейне рішення – з точки зору економіки, маркетингу, брендингу», – розповіла Ольга Криворучко.

Після завершення воркшопу робоча група шукатиме засоби фінансування проекту. 

«Учасникам вдалося не лише попрацювати над ідейними і проектними рішеннями, а й дещо з запроектованого втілити, а саме встановили лавку біля вхідної зони Центру дитячої творчості. Коли вона вже була завершена й полакована, один із працівників Центру попросив ще зробити годівниці для синиць і шпаківні на весну – і такі проекти бувають в архітектора», – розповідає Ольга Криворучко.

Щоб люди почували себе максимально комфортно і це місце вабило людей, серед пропозицій лунала ідея створення тут їдальні або кафе. Олександра Сладкова, начальник управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури департаменту розвитку ЛМР, розповіла, яким чином міська рада буде сприяти розвитку урбаністичних ініціатив: «Ми плануємо провести конкурс на заклад харчування серед рестораторів Львова. Одна з мереж може відкрити тут свій заклад. Хотіли б орієнтуватися на їдальню УКУ. Туди можуть приїхати люди з різних частин міста, тому що там приємно. В подібних закладах цікаво, тому що там є відповідна атмосфера. В УКУ – це студенти, викладачі, цікаво послухати, по що вони говорять. Тут є діти, які займаються, їхні батьки і тут є своя специфічна атмосфера».

Довідка:

До роботи над проектом долучились:

Викладачі-організатори: Стефан Габі, Оля Криворучко, Валентин Шароватов.

Архітектори, які створювали цей проект: Юрко Максимюк, Аня Дупляк, Адріана Старовецька, Надія Корпош, Андрій Бражнік, Софія Гісовська, Стас Юзевчик, Анна Соловйова, Юлія Варениця.

Автор Аліна Швидко


Читайте також:
21 Листопада, 2014 00:36
Ірина це все прекрасні ініціативи, але чому ніхто не згадує про цвинтар, що є в безпосередній близькості та високовольтну вишку, яка майже впритул стоїть до ЦТДЮГ?
19 Листопада, 2014 13:32
Юлія Колись (доволі недавно) туди їздила маршрутка, але ніхто майже нею не користувався, тому її зняли. Не думаю що буде попит.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!