Львів'яни чи приїжджі. Хто і як купує нові квартири у Львові

10604 0
У Львові одночасно побутують дві думки – згідно з однією з них львів’яни виїжджають на роботу та навчання за кордон. Інша стверджує, що населення Львова збільшується пропорційно до новобудов. Хто ж саме купує і в який спосіб обирає собі квартири, Tvoemisto.tv вирішило розпитати тих, хто знає про це найбільше – фахівців у галузі нерухомості.
@ danist07

@ danist07

Хто купує квартири у Львові

Помилково думати, що кожна нова квартира – це абсолютно новий мешканець чи сім’я, які до цього проживали поза Львовом, вважає керівник одного з найбільших сайтів нерухомості «Енциклопедія новобудов» Денис Шульга.

«Аналітика попиту на квартири показує, що найбільше покупців – це самі ж львів’яни. Відсоток тих, хто переїжджає до Львова, не перевищує 10-15%. До речі, ця цифра певною мірою корелюється з кількістю тих, хто продає помешкання через переїзд – до Києва, інших міст України чи за кордон», – говорить він.

У ці 10-15% входять як приїжджі, що змінюють місце проживання на Львів, так і студенти, яким батьки купують квартири на період навчання з прицілом на майбутню роботу у Львові, а також львів’яни, які тимчасово перебувають поза містом. Останні купують квартири для себе, дітей або як вкладення зароблених за кордоном коштів.

Які квартири і чому користуються попитом

Ще один опосередкований висновок про те, хто саме купує квартири, можна зробити на основі попиту на них. Свого часу ми публікували інформацію, як він змінюється. Коротке зацікавлення квартирами надмалої площі – до 25 кв. м – швидко минуло, і повернувся попит на квартири більшої площі.

«Нову квартиру сьогодні купують як своє перше помешкання або як покращення житлових умов. Серед однокімнатних більший попит на 40-50 кв. м, де комфортно може почувати себе як один мешканець, так і сім’я»,  говорить керівник відділу продажів будівельної компанії МС Юрій Титич.

У сегменті квартир більшої площі також спостерігається динаміка. Так, вибір звичайних 2- і 3-кімнатних квартир доповнився дворівневими, які тепер представлені в різних варіантах площі – від 80 і до 150 квадратних метрів.

Дворівневі квартири стали привабливими для тих, хто хоче чіткіше розділити простір житла на загальний та приватний і для сімей, які не хочуть жити далеко один від одного. Фактично практика, коли сім’ї купували квартири на одному поверсі або в одному під’їзді, доповнилася новою можливістю.

«Сучасні технології та підхід дозволяють зробити у дворівневій квартирі вільне планування, мати на кожному поверсі всі вигоди – від сантехніки до кухні, і ще й вповні використати можливості openspace в місті, адже такі квартири доповнені просторими терасами – до 15 і більше метрів. Зараз у нас такі пропозиції є лише у двох новобудовах – Хмельницький парк на вул. Хмельницького та Медовий Сад на Пасічній, але ми думаємо про те, щоб планувати їх і в наступних проектах», – пояснює Юрій Титич.

За оцінками ріелторів, основний попит – до 90% – на такі квартири створюють молоді сім’ї, які вже є власниками квартир в новобудовах і підшуковують сучасніше помешкання через збільшення сім’ї, а також заможні люди, які не хочуть виїжджати на проживання за місто.

Як змінюється житловий фонд у Львові

Для кращого розуміння, як змінюється кількість житлової площі у Львові, ми поцікавилися і сегментом вторинного ринку. І це виявило цікавий факт: у Львові насправді відбувається перерозподіл житлової та комерційної нерухомості. Останньої у Львові є відчутний дефіцит, який, зокрема, відзначав керуючий партнер CBRE Ukraine Радомир Цуркан на осінній зустрічі «ForumWest. Нерухомість. Девелопмент. Рітейл». Як приклад він наводив дані по Львову – близько 150 000 кв. м, і по Кракову – близько 1,13 мільйона кв. м офісної нерухомості.  

«Львів – чудове місто для інвестицій. Якісне для проживання, достатньо безпечне в нинішніх умовах, з великою кількістю вузів і, відповідно, студентів, а також з динамічною галуззю ІТ. Усе це створює клас Young smart peopleякий стає магнітом для розвитку бізнесу й офісної нерухомості», – вважає Радомир Цуркан.

Саме цей дефіцит і може призводити до перерозподілу площ.

«Частка проданих квартир на вторинному ринку в останні роки є меншою, аніж куплених у новобудовах. У першу чергу через те, що часто нову квартиру купують як додаткову – для дітей чи для себе. Другим фактором є те, що чимало помешкань, виставлених на продаж, особливо в центрі та поблизу нього, купують під бізнес – кав’ярні, ресторани, хостели, офіси, під подобову здачу в оренду. І по факту у Львові просто відбувається перерозподіл житлової та ділової нерухомості. Тобто житло, яке будують, не можна просто додати до наявного, бо вийде некоректна завищена цифра, а вона в свою чергу може породжувати дещо викривлене уявлення про неабияке зростання кількості мешканців міста», – пояснює Денис Шульга. 

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!