Чи стає Рясне у Львові районом зелених технологій

4096 0
У будинку на вул. Величковського вперше у Львові встановили індивідуальний тепловий пункт.
фото: YouTube

фото: YouTube

На початку 2017 року у Львові дали старт проєкту «Рясне – район зелених технологій», за яким мікрорайон мали обладнати «зеленими технологіями» на прикладі німецького Фрайбурга. Координатор проєкту Роман Рувінскі розповів Tvoemisto.tv, що уже зробили і що планують змінити у Рясному в межах проєкту.

Читайте також: (Не)забуте Богом Рясне. Репортаж із найвіддаленішого закутка Львова

Проєкт має кілька напрямків, зокрема освітній, інфраструктурний (комунальний, інфраструктура багатоповерхівок, вуличне освітлення) та напрямок роботи з мешканцями.

«У кожній школі Рясного, а їх є чотири, вже сформували енергетичні команди. 15-20 учнів 9-х класів два-три рази на місяць мають уроки енергії. При цьому в школах є обладнання, що дає змогу працювати інтерактивно – лазерні вимірювачі температури, люксометри, сонячні панелі», – каже він.

Це ж обладнання використовують на уроках фізики і хімії. Окрім того, учні роблять енергетичний аудит школи, займаються енергетичним менеджментом тощо. Також, за словами Романа Ровінського, у Рясному освітили території всіх чотирьох шкіл LED-лампами.

«Так склалося, що в Рясному немає громадського простору, і мешканці використовують подвір’я шкіл, як такі простори. Тепер там освітлені всі подвір’я, а ще баскетбольний майданчик 92-ї школи й алея біля неї. Цього року плануємо освітити повністю вул. Величковського», – додає він.

Також у дев'ятиповерхівці на вул. Величковського, де мешкає понад 500 львів'ян, уперше у Львові встановили індивідуальний тепловий пункт із автоматичним погодним регулюванням.

Читайте також: Рясне 3.0. Які громадські простори змінять життя спального району

«Це перший у Львові та чи не перший навіть в Україні випадок, коли повноцінно встановили автоматичне гідравлічне балансування на стояки системи опалення в будинку. Якщо казати простіше, то йдеться про систему, яка буде забезпечувати рівномірну подачу тепла до всіх квартир. А у 38-й школі в межах проєкту ми модернізували систему опалення. Тепер там можна самостійно регулювати температурузаощаджувати, коли це можливо, і не економити, коли надто холодно», – пояснює Роман Ровінський.

Додамо, що Фрайбург вважають «зеленою столицею» Німеччини й понад 25 років є містом-партнером Львова. У 2017 році Львів отримав 49,5 тис. євро на роботу експертів, які мали розробити концепцію зеленого району у Львові.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!