Як змінюється вулиця Шевченка під час реконструкції. Фото, відео

5404 0
На вулиці вирізали абсолютно всі дерева, а на нові місця не передбачили.
фото марти байдаки/твоє місто

фото марти байдаки/твоє місто

У Львові триває реконструкція на ділянці вулиці Шевченка. Зокрема, до 31 грудня 2022 року для руху транспорту перекрили відрізок від вул. Юнаківа до вул. Бортнянського. Водночас на відреконструйованих ділянках передбачили доступність для маломобільних, велодоріжку, місця для паркування тощо. Натомість найбільший мінус – відсутність озеленення на вулиці. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

«Те, що має бути на вулиці, відповідно до Державних стандартів України, – це хідники і велоінфраструктура. Зараз це вимагають норми. Тут були такі виклики, як трамвайна інфраструктура, зупинки громадського транспорту, смуги для руху авто. Що добре, то те, що передбачили місця для паркування, є добрі хідники, скрізь встановлена тактильна плитка», –  каже він.

Читайте також: У Львові для проїзду закрили ще одну ділянку вулиці Шевченка. Схема об'їзду

Однак на вулиці вирізали абсолютно всі дерева, а на нові місця не передбачили. І поправляти ситуацію, за його словами, вже пізно.

«Щоби помістити озеленення, треба проєктувати, враховуючи те, який має бути профіль вулиці, де мають проходити інженерні мережі. Якщо людина проєктує з бажанням додати озеленення, то це вдасться, а якщо не зацікавлена, то скаже: вибачте, але ж машини їдуть. Раніше тут були величезні старі дерева, вулиця була доволі тіниста. Можливо, вони вже своє віджили, і потребували заміни, але ніяких дерев посадити тут вже не вийде, хіба що один клаптик залишився», – додає він.

На думку Юрія Тер-Арутюняна, таку велику вулицю доцільно розділяти на 4-5 етапів, але є різниця між тим, що планували і тим, що вийшло. Спершу проєкт коригували, потім через воєнний стан призупинили, що затягувало час. 

Читайте також: Перехрестя шести вулиць. Чому так складно проїхати Сахарова – Вітовського і що з цим робити

Загалом, продовжує він, доволі непогано, що врахували тут доступність для маломобільних, тобто заїзди – підняті до рівня тротуару, тактильну плитку. Також є велодоріжки, місця для паркування, добре зроблені зупинки, платформи підняті, є острівні зупинки, що зручно і безпечно для пасажирів.

Нагадаємо, що від початку воєнного стану в Україні усі підрядні організації призупинили виконання будівельних робіт, реконструкцій, капремонтів, які мали продовжитися, розпочатися чи завершитися на різних вулицях Львова. Однак на початку травня підрядник вирішив відновити ремонт вул. Шевченка. Там зроблено було вже 80% із запланованого у третьому етапі реконструкції вул. Шевченка – на ділянці від вул. Ярослава Мудрого до вул. Залізничної. Вартість робіт становить 186,6 млн грн. Їх проводить ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».​ Зокрема, 20 липня 2022 року для руху транспорту перекрили наступну ділянку вулиці Шевченка – від вул. Юнаківа до вул. Бортнянського. Для зручності об’їзду на вулицях Єрошенка, Золотій і Клепарівській організували двосторонній рух.

Попередні два етапи реконструкції цієї вулиці завершили, роботи на ділянці від вул. Хорватської до вул. Ярослава Мудрого виконали за 58,8 млн грн, а першу частину реконструкції вулиці Шевченка, квазікільце на Залізничній та Левандівській, відкрили 13 серпня 2020 року. Цю ділянку відремонтували за майже 90 мільйонів гривень.

Ольга Коваль

Фото і відео Марти Байдаки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!