Як змінюються ціни на нерухомість і що буде на ринку новобудов після карантину

5488 0
Ціни та попит на квартири в новобудовах під час і після закінчення карантину – що впливає на вибір і як він може змінитися.

Ціни на квартири – впали чи піднялися

Під  час карантину забудовники та девелопери в основному не піднімали ціни. А в тих випадках, коли ціни таки було піднято, то їх за якийсь час повернули до попереднього рівня.

 «Карантин вплинув на ціни в спосіб їх непідняття – напевно, таке формулювання буде найкоректнішим. Зазвичай в період першої половини року є два періоди знижок – новорічно-різдвяні та великодні. Цього року фактично весь цей час ціни залишилися на одному рівні, без підняття в час між цими двома сезонами і аж до сьогодні»– говорить Денис Шульга, співзасновник сайту «Енциклопедія Новобудов».

Цікава ситуація відбулася на вторинному ринку. Попит тут активізувався, оскільки квартири, готові до проживання, люди розглядали як більш безпечний варіант і розраховували на знижки, проте кількість самих  пропозицій  зменшилася. Деякі продавці вирішили «притримати» свої квартири, щоб мати час адаптуватися до ситуації і не продати об'єкти задешево.

Як формується попит на квартири

Кількість угод купівлі-продажу на квартири в новобудовах за цей період очікувано знизилася, але збереглася тенденція активного пошуку нового помешкання.

«Це так званий «відкладений попит», коли люди обирають для себе квартиру, але саму угоду відкладали на пізніший період, коли ситуація почне стабілізовуватися, щоб прийняти зважене рішення. Останні тижні активізувалися онлайн-консультації та попередні бронювання»,  говорить Денис Шульга.

Підтверджують таку оцінку і девелопери.

«Кілька тижнів маємо тенденцію постійного збільшення трафіку на сайті, в соціальних мережах та дзвінків в офіси продажів. Причому попит достатньо різний – стосується як об’єктів, які зараз в активній фазі будівництва так і запитів стосовно нового будівництва», – говорять в компанії LazurGroup.

При цьому зменшилися очікування клієнтів про падіння цін, що, за словами девелоперів, свідчить про те, що ринок стабілізувався, в тому числі і в емоційному сприйнятті. Посприяло цьому, за їх словами,  і те, що компанії не зупиняли роботу. Відділи продажу стабільно працювали в онлайн-режимі, а на будівельних майданчиках тривала робота.

«Онлайн-присутність і звіти про хід будівництва мали очевидний позитивний ефект – львів’яни могли переконатися, що галузь працює і не має додаткових  приводів до панічних чи панічних настроїв. Стабільна робота дала свій ефект у збереженні довіри до ринку новобудов, причому різного типу нерухомості. Бачимо це по своїх об'єктах – і  ЖК комфорт-класу LazurSky на Зеленій і будинок клубного типу Family на Сигнівці» говорять в LazurGroup.

Чого очікувати після закінчення карантину: ціни та нові проекти  

Вже зараз девелопери заявляють про початки нових проектів, що були заплановані в цьому році. За анонсами забудовників зрозуміло, що цінова політика на нові пропозиції буде збережена на теперішньому рівні. Це свідчить про те, що об’єктах більшого ступеню готовності ціни можуть і піднятися.

«Плановані здорожчання, які були відкладені девелоперами впродовж березня-травня в житлових комплексах, що добудовуються, очевидно, відбудуться за якийсь час після карантину, разом з появою нових об’єктів»,  говорить Денис Шульга. Фактором, який важко поки що спрогнозувати, але який міг би вплинути в одну чи іншу сторону, може бути хіба загальна економічна ситуація.

«Зараз доопрацьовуємо проект та невдовзі плануємо відкрити продаж квартир в новій секції LazurSky на Зеленій. Попередньо ціни будуть на рівні тих же цін, що й у перших секціях, які добудовуються, але при цьому ціни в перших секціях, які вже мають великий ступінь готовності і залишилося мало вільних квартир, піднімуться»,  говорять в компанії LazurGroup.

Коментуючи кількість куплених квартир в новобудові,, в компанії пояснюють, що карантин якраз став ще одним фактором пріоритету у виборі нового комфортного житла.

«Проводячи більше часу вдома, люди більше звертають увагу на комфорт свого помешкання, це великою мірою пояснює пошук нового якісного житла, в тому числі і більшої площі – 2- та 3-кімнатних квартир. А відтак за час карантину «відкладений попит» і підбір можливих варіантів нових квартир має тенденцію до збільшення угод»розповідають в LazurGroup.  

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!