Як зробити будинок енергоефективним та заощадити на комунальних: 3 способи

2409 0
Як зробити будинок енергоефективним та заощадити на комунальних: 3 способи
фото: oda.zt.gov.ua

фото: oda.zt.gov.ua

При цьому 62% з них планують це зробити. Такий показник цілком прогнозований, адже за кілька останніх років тарифи зросли більш ніж удвічі.

Водночас, більшість опитаних не готові почати модернізацію без сторонньої фінансової допомоги.

У такому випадку є два шляхи: звернутися до держави або до міжнародних фінансових установ.

Отже, як, де і за скільки можна модернізувати свій будинок?

1. Державна програма — «Теплі кредити». Вона стартувала у жовтні 2014 року.

«Середня окупність проектів становить 24%. Будь-який бізнесмен позаздрив би такому хорошому показнику», — стверджує голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Держава пропонує три фінансові продукти, які різняться сумою позики, терміном та умовами кредитування. Громадянам відшкодовується до 40% тіла позики (субсидіантам до 70%). Разом з «Теплими кредитами» працюють місцеві програми.

2. Проект IQenergy. Його втілює Європейський банк реконструкції та розвитку з червня 2016 року. Він уже видав понад 200 кредитів на більш, ніж 4 млн грн. Здебільшого українці брали позики обсягом 20 тис грн під 19,99% річних.

Після отримання кредиту можна звернутися до банків-партнерів програми — «Укрсиббанку», «ОТП банку» і «Мегабанку» — та отримати заохочувальні платежі: до 20% від загальної вартості інвестицій для фізичних осіб та до 35% — для ОСББ.

Варто врахувати, що ЄБРР не може нав'язувати умови кредитування банкам-учасникам, тому у різних фінансових установах вони різні.

3. Навчитися заощаджувати.

 Більшість громадян не знають, що на кухні не можна розташовувати плиту поруч з холодильником. Якщо температура повітря навколо останнього перевищуватиме 30 градусів, він почне споживати удвічі більше електроенергії.

Саму побутову техніку люди часто вибирають неуважно, хоча вона може заощадити до 70% електроенергії. Упізнати таку можна за класом енергоспоживання: при покупці варто вибирати техніку з показником А+ і вище.

Таких дрібниць є чимало. Більше про побутову енергетичну економію можна дізнатися із серії навчальних роликів від IQenergy.

Яким буде результат?

Як показали опитування позичальників «теплих кредитів», майже всі з них були задоволені результатами, 70% досягли економії, а 80% відчули підвищення комфорту. Примітно, що ціни на модернізовану власність виросли в середньому на 25%.

«Над проектом працюємо рік. Позику брали на п'ять років, однак уже її повертаємо. Замінили вікна і тепловий лічильник, модернізували освітлення. Раніше за освітлення платили 800 грн, тепер — 150-200 грн. Нині беремо новий кредит», — каже голова правління ОСББ «Берегиня», Львів, Олександра Слободянко.

Така ощадливість не тільки підвищує рівень комфорту, а й береже ваші кошти.

Джерело: «Українська правда»

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!