Як зробити Львів кращим вже сьогодні. 5 ідей

6858 1
Чимало речей у житті львів’ян залежить від кожного з нас. Навіть мінімальні зусилля сприятимуть, щоби жити у Львові було комфортніше. Tvoemisto.tv підготувало п’ять порад, що саме може зробити кожен львів’янин, щоб змінити на краще навколишній простір.

1. Ініціюйте свої проекти.

Активні  люди уже сьогодні міняють життя в місті на краще. Тут, зокрема, можна навести приклад озеленення Городоцької чи ініціативу зі стовпцями від руху «Дайте пройти». Хочете щось змінити у своєму дворі, під’їзді чи в своєму місті? Почніть з того, що знайдіть однодумців. Тепер це зробити значно простіше. Адже, у Львові з’явився сайт «Мій Львів - моя ініціатива». Він спеціально створений для того, щоби ініціативні люди могли об’єднатися, та разом працювати заради позитивних змін. А от найкращі ініціативи, зокрема, які матимуть найбільше прихильників на сайті, міська рада обіцяє підтримати. Щоправда, яка саме це буде підтримка – організаційна, інформаційна, або фінансова – наразі не відомо. Це залежатиме від самого проекту та потреб для його втілення.

2. Купуйте своєльвівське та українське.

Це актуально особливо тепер, коли в країні криза. Що б Ви не обирали: взуття, сир, чи шампунь, пам’ятайте, що кожен раз, коли ви купуєте своє – від цього виграєте і Ви самі. Адже, кожен придбаний вітчизняний товар – це більше податків до бюджету нашого міста чи країни. Тим більше, що сьогодні вибір українського доволі широкий, і якісних товарів тут не бракує – від хорошого взуття до арахісового масла.

3. Віддайте непотрібні речі з дому тим, кому вони потрібні.

Не забувайте, що простір у помешканні позитивно впливає на ваше самопочуття, натомість нагромадження непотребу вдома – шкодить здоров’ю. Заразом, Ви допоможете зробите добру справу та хоч частково долучитеся до вирішення проблеми бідності. Вживаний одяг, взуття та книги можна покласти в один із 10 контейнерів «Оселі». Якщо ж хочете віддати старі меблі чи посуд – можете зателефонувати в «Оселю» (номер телефону 296-33-03), до вас приїде авто, щоби забрати пожертву. Окрім того, можете долучитися до групи у ФБ «Візьму-Віддам». Тут можете віддати речі як безкоштовно, так і за символічну плату чи солодощі, або ж навіть продати їх.

4. Сортуйте сміття та вимкніть світло у під’їзді.

Львів’янам час зрозуміти, що екологія та економіка - дуже тісно пов’язані. І коли через нашу недбалість перевізники сміття перевозять «повітря», а в під’їзді цілий день світиться лампа – насправді за це все платимо всі ми. До прикладу, якщо сортувати сміття, а порожні пляшки, коробки та тетрапаки пресувати – витрати на перевезення та захоронення сміття можна суттєво скоротити.

5. Пишіть скарги на незручний громадський транспорт та беріть квитки.

Активність львів’ян може змінити громадський транспорт у Львові на краще. Тим більше, що для цього зовсім не потрібно багато зусиль. Зокрема, ситуацію з маршрутками могло б значно покращити, якби  кожен, хто заплатив за проїзд, вимагав у водія квиток. Тільки облік реальної кількості пасажирів дасть можливість встановити справедливу ціну перевезення. Окрім того, це могло б врегулювати і графіки руху, каже депутат ЛМР із комісії траспорту Юрій Кужелюк: «Сьогодні співпраця перевізника та водія виглядає так, що власник встановлює суму, яку повинен віддати водій в день, решта  залишає собі. Водій дивиться, що він вже сьогодні заробив достатньо, і з’їжджає собі з маршруту, коли йому заманеться».

Пишіть скарги і телефонуйте перевізникам, на гарячу лінію ЛМР та в управління транспорту. А також не забудьте висловити своє обурення безпосередньо водієві. «От не зупинився водій пенсіонеру, або нахамив пасажиру. Людина починає обурюватися, а решту пасажирів замість того, щоб підтримати людину, яка намагається відстояти свої права та усім разом висловити своє незадоволення, починають захищати порушника, мовляв : «Та не рухайте його, він цілий день їздить, знервований», - каже міський обранець. На його думку, саме через таку позицію мешканців водії доволі часто почувають себе безкарно, та дозволяють собі порушувати правила.

Наталія Горбань  

 


Читайте також:
25 Травня, 2017 18:03
Kasandra А ще наше місто робить кращим взуттєва фабрика "Касандра", яка тішить своїм чудовим взуттям як львів'ян так і гостей міста.
Раді будемо Вас бачити у наших шоу румах у Львові та на нашому сайті [***]://kasandra.ua/
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!