Як зробити мак пам’яті до Дня примирення власноруч: відео

6019 0
Вже три роки поспіль Україна вшановує полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом – квіткою маку. Національні заходи проходять під гаслом «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо».
Фото: radiosvoboda.org

Фото: radiosvoboda.org

Інститут національної пам’яті зробив можливість кожному самотужки зробити мак пам’яті. Для цього слід скачати відповідні фото- й відеоматеріали, зображення і заставки.

Також в УІНП нагадують, що святкувати 9 травня з радянським «прапором перемоги» – протизаконно.

Читайте також: Як у Львові відзначатимуть День пам'яті та примирення

«Згідно з чинним законодавством, поширення або публічне використання так званого «прапора перемоги» є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму», – повідомили в прес-службі Інституту.

«Прапор перемоги» – це штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова ІІ ступеню Ідрицької стрілецької дивізії. Він червоного кольору, містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, а також напис російською мовою «150 стр. ордена Кутузова ІІ ст. Идрицк. див. 79 с.к. 3 у.а. 1 Б. ф».

Юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко пояснює: «Прапор перемоги» містить тоталітарну комуністичну символіку, тож його поширення або публічне використання є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму і протизаконне”.

Рябенко роз’яснив, що така заборона міститься у підпункті «в» пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Там визначено, що прапори, символи, зображення або іншу атрибутика, де відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала) або ж молота та п’ятикутної зірки, є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Використання символіки комуністичного тоталітарного режиму допускається лише на оригіналах бойових знамен (пункт 6 частини третьої статті 4 Закону).

«Оскільки оригінал «прапора перемоги» зберігається у Музеї Збройних сил Російської Федерації у Москві, використання будь-яких офіційних або інших копій чи зображень «прапора перемоги» під час меморіальних, урочистих та інших заходів 8-9 травня є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму та заборонено Законом», — уточнив Сергій Рябенко.

Водночас в УІНП нагадують, що ветерани Другої світової війни можуть вільно носити державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими були нагороджені до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни. Про це ідеться в пункті 7 частини третьої статті 4 Закону.

За даними Новинарні

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!