Як зробити травлену писанку вдома. Майстер-клас

6471 0
У цій технології використовують суто природній колір яйця. За допомогою оцту йому витравлюють колір і яйце стає білим.

Виготовлення травленої писанки складається із чотирьох етапів. Спершу яйце потрібно видути за допомогою шприца, тоді нанести на нього воском малюнок, після чого занурити в оцет і покрити воском місця, які хочемо залишити коричневими.  

Відповідний майстер-клас із виготовлення травлених писанок провели майстриня Оля Кенс та краєзнавиця Леся Більська у Новояворівському міському краєзнавчому музеї.

«Сьогодні будемо робити травлену писанку. Це означає, що ми будемо знімати колір і зі звичайного коричневого яйця і робити його білим», – пояснює на майстер-класі Оля Кенс.

Для того, щоб з коричневого яйця отримати біле, спочатку потрібно його видути. Для цього в яйці треба зробити два отвори – один на гострому краю зверху, і знизу – другий. 

«Тоді нам потрібно взяти шприц і голку. З одного боку нагнітаємо повітря. З іншого почне виходити яйце. Коли воно вийде, то потрібно шкарлупу промити, щоб не було плівки і запаху», – пояснили майстрині.

Це перший етап роботи із виготовлення травленої писанки. Всього їх – чотири.

Далі потрібен писачок і віск, щоб наносити малюнок. Попередньо можна нанести контури олівцем, щоб легше було працювати з воском. Саме в техніці травлених писанок можна використовувати олівець, оскільки його потім не буде видно. 

«Це другий етап роботи над писанкою. Воском ми будемо наносити малюнок. У коричневому яйці у нас може бути два відтінки – темно- і світло-коричневий, а фон у нас залишиться білим», – каже Оля Кенс. 

У третьому етапі для роботи над травленою писанкою знадобиться звичайний оцет, куди потрібно покласти яйце на 10-20 хвилин. 

Час від часу яйце потрібно прокручувати і знімати фарбу, яка сходить, щоб не було плям. Щоб яйце було білим, слід акуратно стерти фарбу щіточкою під теплою водою так, щоб не зачепити віск, пояснює майстриня Оля Кенс. 

«Далі покриваємо воском місця, які ми хочемо, щоб залишилися світло-бежевими. Тоді кидаємо яйце в оцет на 1-2 години, але періодично витягуємо», – каже Оля Кенс. 

Це останній етап виготовлення травленої писанки. Після того, як вона була в оцеті 1-2 години, потрібно її вийняти і зняти віск. 

Майстриня розповідає, що для зняття воску є дві техніки. Або тримати яйце над свічкою і віск буде сходити, або можна тримати писанку під гарячою водою і віск почне сходити з яйця, але тут потрібно бути обережним, оскільки другий спосіб підходить лише для травлених писанок, а не для кольорових. 

Софія Шавранська

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!