Як зробити візу дитині. Інструкція

34908 1
Tvoemisto.tv пропонує ознайомитися з правилами отримання дитячих віз, процедура отримання яких має свої особливості.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Країни Шенгенської угоди дуже уважно ставляться до випадків в'їзду дітей на свої території. Діти до 14 років можуть подорожувати тільки в супроводі дорослих. Це можуть бути: батьки, опікуни, керівники організованих дитячих груп. У дитини повинен бути оформлений дитячий проїзний документ або дані про дитину внесені до закордонного паспорта батьків.

Шенгенська віза для дітей видається за такою ж процедурою, як і для дорослих. Тут і далі під «батьками» розуміється не лише батьки, вписані у свідоцтво про народження дитини, але також і опікуни та піклувальники.

Читайте також: Консульство Польщі у Львові змінило правила запису на отримання шенгенської візи

Шенгенська віза для дітей надається за наявності таких документів:

1. Заява на отримання візи повинна бути заповнена у двох екземплярах та підписана одним із батьків/опікуном. Це означає, що за неповнолітнього, який вписаний до паспорту одного з батьків або опікуна, подається окрема візова анкета й він отримує окрему візу до паспорту одного з батьків або опікуна.

2. Фотографії встановленого зразка

3. Копії внутрішніх паспортів батьків/опікунів

4. Проїзний документ дитини або оригінал та копія закордонного паспорту одного з батьків, куди внесені дані про дитину.

5. Свідоцтво про народження - оригінал та копія або для 16-річних дітей за наявності – внутрішній паспорт та ідентифікаційний код.

6. Для неповнолітніх осіб шкільного віку: довідка зі школи.

7. Довідка з місця роботи батьків.

8. Поліс медичного страхування для дитини, дійсний на території Європейського Союзу на весь час перебування в Шенгенській зоні. Сума страхового покриття мінімум €30 тис.

9. Підтвердження фінансової спроможності у випадку подорожі дитини без супроводу батьків. Для цього подається:

9.1. спонсорський лист (спонсором дитини може бути тільки один з родичів: повнолітній брат/сестра, один або обоє батьків, бабуся чи дідусь, дядько чи тітка)

9.2. документ, що підтверджує спорідненість дитини та спонсора

9.3. документи, що підтверджують фінансову спроможність спонсора: виписка з банківського рахунку і (за можливості) довідка з місця роботи із зазначенням окладу.

Всі документи, що подаються із заявою на отримання візи, повинні бути перекладені англійською або мовою країни, до якої ви прямуєте, крім копій паспортів, підтвердження бронювання квитків, банківської інформації (довідка про рух коштів мінімум за останні 3 місяці) та страхового полісу.

Читайте також: Куди українці можуть їхати без віз у 2017-му році. Перелік країн

Візи для дітей: особливі випадки

Шенгенська віза для дітей може бути видана й у разі відсутності одного з батьків. Єдине, необхідно буде подати додаткові документи:

- рішення суду про позбавлення батьківських прав

- свідоцтво про смерть (у випадку смерті одного з батьків)

- довідка згідно зі ст. 135 Сімейного Кодексу України (якщо дитину виховує мати-одиначка)

- у випадку опікунства: рішення суду або іншої компетентної установи.

Візи для дітей: подорож без супроводу батьків

У випадку, якщо неповнолітня особа подорожує без супроводу або у супроводі одного з батьків, їй також може бути видана шенгенська віза для дітей. Проте потрібно надати нотаріальний дозвіл батьків або особи, що має відповідні права, встановленого зразка з терміном дії, що покриває термін, на який запитується віза.

Якщо в дитини і в одного або в обох батьків різні прізвища, необхідно для оформлення шенгенської візи надати оригінали й копії (або нотаріально засвідчені копії) документів, за якими можна простежити спорідненість.

Такими документами можуть бути: свідоцтво про шлюб батьків, свідоцтво про зміну прізвища батька, свідоцтво про зміну прізвища дитини тощо.

Візи для дітей: подорож у супроводі обох батьків

Якщо запитується короткострокова одноразова віза й обоє батьків разом із дитиною в'їдуть у країни Шенгену й виїдуть спільно, то при оформленні шенгенської візи для дитини немає необхідності надавати згоду на виїзд дитини.

Достатньо надати копію свідоцтва про народження дитини. Консульства Італії, Франції й деяких інших країн для оформлення шенгенської візи дітям вимагають надати при подачі документів оригінали цих документів або їхні нотаріальні копії.

Якщо ж запитується багаторазова шенгенська віза для дітей, то найчастіше необхідно надати так звану перехресну довіреність від обох батьків (один на одного). Вимога є обов'язковою при оформленні шенгенської візи дітям до Франції і Італії.

Така вимога пов'язана з тим, що консульства припускають, що протягом терміну дії візи дитина може в'їжджати чи виїжджати в країни Шенгенської угоди як у супроводі обох батьків, так і в супроводі будь-якого з них.

Якщо в обох батьків є діючі шенгенські візи і планується поїздка дитини в супроводі обох батьків, то консульства деяких країн, наприклад, при оформленні візи дитині в Італію, вимагають надання не тільки копій, а й оригіналів закордонних паспортів батьків на весь термін розгляду заяви на візу.

Візи для дітей: подорож у супроводі одного з батьків

У разі подорожі дитини в супроводі одного з батьків необхідно надати нотаріальну згоду на виїзд дитини від другого з батьків. Якщо запитується багаторазова шенгенська віза для дітей на тривалий термін, необхідно надати згоду від обох батьків один на одного (навіть якщо в другого з батьків немає закордонного паспорта або чинної шенгенської візи).

Візи для дітей: подорож у супроводі третьої особи або без супроводу

Для отримання шенгенської візи для дітей у разі супроводження третьою особою або без супроводу необхідно надати згоду від кожного батька на супроводжуючого (або з формулюванням "без супроводу"). Деякі консульства можуть відмовити у прийомі згоди, в якій указаний термін для виїзду дитини без супроводу.

За матеріалами migrantinfo.org.ua.


Читайте також:
17 Березня, 2017 10:00
Антон Фігня, а не стаття. Журналісти знахабніли- не ро[***] зовсім дослідження питання, а пишуть що н[***]ь.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!