Як зробити вивчення науки цікавим. В Україні запрацювала дитяча освітня платформа

1195 0
З допомогою гри дітей вчать весело і цікаво.
Фото: BOOKMINT`s

Фото: BOOKMINT`s

В Україні створили сучасну комунікаційну платформу для популяризації дитячих книжкових новинок і STEM/MINT-освіти. Платформа BOOKMINT`s вже працює і є добрим порадником для дорослих, як перетворити вивчення науки на цікаве й корисне дозвілля.

Читайте також: Онлайн-курси під час карантину. Мінкульт запустив освітню платформу для вивчення української

Команда проєкту з ГО «Форум видавців» та «Дитячих наукових студій» готують для дітей добірки тематичної літератури за віком, а також публікують досліди й експерименти, що допомагають вивчати науку просто, майже на пальцях.

На платформі BOOKMINT`s вже доступні читацькі MINT-проєкти про екологію, космос, хімію, біологію та багато інших. 

Наприклад, у проєкті «Супергерої рятують планету» дітям розповідають про відповідальне ставлення до довкілля. А також про те, як правильно сортувати сміття, які є види паперу, як їжачок може врятувати полярного ведмедя і як вберегти льодовики від танення.

Біотехнологиня Олена Сироїд разом з учнем «Дитячих наукових студій« Давидом Кондратюком провели цікаві експерименти, які легко можна повторити вдома. А екобібліотекарка Ірина Пігура підготувала добірку дитячих книжок про екологію:

  • Галина Ткачук. «Книжка про сміття» (Видавництво Старого Лева, ілюстратор: Антон Селлешій);
  • Джес Френч. «Як допомогти їжачкові та захистити полярного ведмедя» (видавництво «Каламар», ілюстраторка: Анжела Кеоган, перекладачка: Юлія Джугастрянська);
  • Юлія Ілюха. «Космокоти.Марсіанські хроніки Мурка Мняуска» (видавництво «Чорні вівці», ілюстраторка Катерина Степаніщева).

Як пояснити дитині про космос і перетворити вивчення чогось недосяжного на цікаву гру, розкажуть у MINT-проєкті «Космічні пригоди» інженер Олексій Драга та учень Давид Кондратюк, які досліджують гравітацію та створюють власний космос у банці.  Ярослава Яковлєва, вчительки й культурна менеджерка, пропонує почитати про планети, зірки й космос таке:

  • Алекс Фріт, Джером Мартін, Еліс Джеймс. «100 фактів про космос» (видавництво #книголав​, перекладачка: Ольга Любарська); 
  • Джайлс Сперроу. «Дитяча енциклопедія космосу» (Видавництво Vivat, перекладачка: Яна Головченко); 
  • Кирило Безкоровайний. «Моя подруга з темної матерії» (Видавництво Старого Лева).

Для дослідів у хімії, які пропонують експерти проєкту, не потрібні хімічні реактиви, знадобляться речі, які є в кожному домі: банан, вода, спирт, тарілка тощо. У проєкті «Магія? Хімія!» Олена Сироїд разом із Давидом Кондратюком покажуть, як виділити ДНК із банана та досліджувати крохмаль. А Богдана Брилинська, експертка проєкту, розповість, чому варто почитати такі книжки: 

  • «Як створити Всесвіт із 92 хімічних елементів» (Едріан Дінгл, перекладач: Руслан Фещенко, видавнича група «КМ-БУКС»);
  • «Квест STEM. Дивовижні атоми та хаос матерії» (Колін Стюарт, ілюстраторка: Анніка Брандов, видавництво «Талант»). 

На платформі BOOKMINT`s можна знайти інші MINT-проєкти, щоб допомогти дитині досліджувати цей світ весело і цікаво. Переглянути сайт можна тут.

BOOKMINT’s підтримує Європейський Союз за програмою House of Europe, проєкт реалізується у партнерстві з Goethe-Institut Ukraine та разом із Центром інноваційної освіти для дітей Дитячі наукові студії (м. Київ).

Партнерська публікація

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!