Чому знову подорожчають ліки

2372 0
З 1 січня 2015 року Верховна Рада України ввела додатковий імпортний збір у розмірі 5-10%. Такий вид оподаткування призведе до подорожчання ліків на 7%, оскільки більше третини лікарських засобів завезені в Україну з-за кордону, стверджують в Аптечній професійній асоціації України.
фото: vestnik.in.ua

фото: vestnik.in.ua

Як розповіла Tvoemisto.tv директор Львівського осередку аптечної професійної асоціації України Олена Комарянська, зростання вартості ліків почалося ще минулого року, коли було введено ПДВ на лікарські засоби у розмірі 7%. Негативно позначилося на вартості медикаментів і зростання курсу валют. За минулий рік лікарські засоби подорожчали на 84%. Зокрема, вартість закордонних лікарських засобів зросла на 100%, а вітчизняних – на 50%.

За словами Олени Комарянської, додатковий імпортний збір призведе до зниження доступності необхідних ліків для більшості громадян та посилять недовіру суспільства до фармацевтичної галузі і системи охорони здоров’я в цілому.

Читайте також: Як з нового року гіпертоніки платитимуть за ліки

«Система нарахування імпортного збору наразі не розроблена і не протестована. Таким чином митне оформлення лікарських засобів на митному кордоні України буде гальмуватися. І як наслідок — медикаментів в аптеках не вистачатиме. Варто зазначити, що імпортний збір стосуватиметься також медичних виробів для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних захворювань», - каже Олена Комарянська.

Фармацевти застерігають, що новий вид оподаткування призведе до чергового вимушеного підвищення цін на лікарські засоби. А за прогнозами економістів, враховуючи хиткий стан валюти, а тепер ще й імпортний збір, ціни на медикаменти у 2015 році щонайменше можуть зрости на 25%. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!