Яка користь від клітковини. Роз’яснення від Уляни Супрун

2369 0
Рівень смертності серед тих, хто вживає клітковину на чверть нижчий, ніж серед тих, хто взагалі не вживав.
фото ілюстративне. з відкритих джерел

фото ілюстративне. з відкритих джерел

Очільниця Міністерства охорони здоров’я України Уляна Супрун рекомендує українцям додати у свій щоденний раціон продукти, які містять клітковину. Про це вона написала у себе на Facebook.

За її словами, рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину майже на чверть нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі.

Читайте також: Тримати тонус на сидячій роботі. Топ-4 поради від Уляни Супрун

«Регулярне вживання багатої на клітковину їжі суттєво знижує ризики появи серйозних хвороб та передчасної смерті. Науковці дійшли висновку, що вживання клітковини впливає на тривалість життя, після аналізу харчових звичок близько 400 тисяч людей протягом 9 років», – зазначила Уляна Супрун.

Люди, які регулярно вживають клітковину, мають менші ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2-го типу, ожиріння та деяких видів раку

Клітковина міститься у фруктах, овочах, цільнозернових продуктах, горіхах, насінні, сої та бобах. Середня добова норма клітковини 25 грамів на день.

«Це її приблизна кількість, якщо ви споживаєте близько 2 тисячі калорій на день. Денна норма може бути більшою або меншою в залежності від загальної потреби в споживанні калорій», – додала Уляна Супрун.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Науковці також визначили й інший орієнтир за кількістю клітковини в раціоні, що базується на наявності певного хронічного захворювання:

  • для діабету – 30-50 г на добу — сприятиме зниженню рівня цукру в крові;
  • ожиріння – 20-27 г на добу — через тривале насичення сприятиме зменшенню спожитих калорій;
  • хвороб серця – 13-33 г на добу — може покращити рівень жиру в крові та зменшити запалення.

Кілька порад, як можна збільшувати її споживання з максимальною користю для здоров‘я:

Збільшуйте кількість клітковини в раціоні поступово. Адже лікарі не рекомендують споживати одразу занадто багато клітковини. Через це можуть виникнути здуття та навіть біль в животі. Тому якщо ви прагнете нормалізувати денну норму споживання багатих на клітковину продуктів, втім до цього їли їх мало – намагайтесь робити це поступово та відчувайте свій організм.

Пийте достатньо рідини. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.

Читайте також: Застосунки для тренування зору на ваш телефон від Уляни Супрун

Намагайтесь їсти на перекус горіхи, якщо у вас немає на них алергії. Вони багаті на клітковину, водночас містять здорові ненасичені жири. Горіхи дають тривале відчуття насичення та запобігають переїданню. Важливо також не перестаратись, адже горіхи досить калорійні.

Додавайте висівки та насіння до домашньої випічки. Ви можете використовувати також й цільне борошно замість білого.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!