Доповідь звинуваченого у сексизмі професора Львівського медуніверситету перевірить етична комісія

3047 0
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького відреагував на ситуацію з професором та опублікував свою заяву на офіційному сайті.
фото: vnz.univ.kiev.ua

фото: vnz.univ.kiev.ua

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького опублікував офіційну заяву на сайті щодо ситуації, яка виникла з професором університету Ростиславом Білобривкою, якого звинуватили у сексизмі та антинаукових висловлюваннях.

«Усі матеріали, пов'язані із згаданим інцидентом, скеровано до етичної комісії, що діє при університеті. Після проведення аналізу комісія надасть свої висновки адміністрації ЛНМУ імені Данила Галицького для прийняття відповідного рішення», – вказано у заяві.

Окрім того, у ній зазначається, що тези – це не доповідь, а наведені фрагменти могли сприйняти некоректно.

Читайте також: Професора Львівського медуніверситету звинувачують у сексизмі та антинаукових висловлюваннях.

У коментарі для Tvoemisto.tv завідувачка відділу комунікації та промоції ЛНМУ ім. Д. Галицького Людмила Майор розповіла, що, оскільки доповідь була усною, то до етичної комісії Ростислав Білобривка має надати її письмовий варіант. Скільки триватиме розгляд цієї справи, невідомо, але Людмила Майор прогнозує, що це має тривати не більше місяця.

Ректор вишу Борис Зіменковський коментувати Tvoemisto.tv ситуацію відмовився, зазначивши, що це справа університету.

Нагадаємо, раніше Tvoemisto.tv повідомило, що завідувача кафедри психіатрії, психології та сексології ЛНМУ імені Данила Галицького Ростислава Білобривку звинувачують у поширенні псевдонаукових теорій та дискримінаційних ідей за гендерною ознакою. Про це йдеться у зверненні Міністерства охорони здоров’я України до ректора Львівського медичного університету Бориса Зіменковського.

У своєму Twitter Уляна Супрун повідомила, що МОЗ рекомендує Міністерству освіти перевірити докторську дисертацію Ростислава Білобривки та у разі виявлення псевдонауки чи дискримінаційних тверджень – позбавити вченого звання.

Читайте також: Львівський медуніверситет зараховує 133-ох вступників-трієчників

Зокрема, у документі звертають увагу на те, що у тезах доповіді Ростислава Білобривки, які опублікували у збірнику матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції «Свідомість, мозок, мова: актуальні проблеми та міждисциплінарні досягнення», є багато «побутових» гендерних стереотипів.

Наприклад, «жінка нічого не відкриває, відкриває лише чоловік», «відкривати, проникати кудись – це суто чоловіча справа», «основне покликання жінки – це відтворення, тобто репродукція», «для жінки мета – любов, а секс – засіб», «чоловік хоче одного, але від багатьох жінок». Такі твердження, зазначається у заяві, є трансляцією типових сексистських стереотипів, негативно впливають на репутацію всієї медичної та наукової спільноти України й суперечать Конституції та законам України.

Тези доповіді можна переглянути за посиланням.

Ганна Аргірова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!