Яка відмінність між тимчасовим статусом та статусом біженця ЄС. Роз’яснення

5304 0
Один з двох статусів потрібен, щоб легально проживати на території ЄС.

Щоб отримати легалізований прихисток у країнах ЄС, українці повинні мати статус особи, якій надано тимчасовий захист або статус шукача притулку, тобто біженця Євросоюзу. Відмінності між обома правовими статусами пояснили у Держприкордонслужбі.

Тимчасовий захист надається громадянам України та членам їх сімей, іноземцям, які проживають в Україна на законних підставах, особам третіх країн без громадянства, які рятуються від війни. Тимчасовий захист можна отримати у будь-якій країні ЄС. Для цього потрібно звернутися за дозволом до міграційної служби країни. 

Читайте також: Чи зможуть переселенці у Львові придбати житло на пільгових умовах і що для цього потрібно

Він дозволяє працевлаштуватися від першого дня перебування в ЄС. Також допомагає влаштувати дітей на навчання, отримати медичну та соціальну допомогу. Людина може сама обрати місце проживання. Документ діятиме один рік, якщо ж бойові дії продовжуються, він автоматично пролонгується.

Людина може у будь-який момент повернутися в Україну, перед тим попередивши міграційну службу країни.

У статусі біженця можуть бути всі, хто рятується від війни. Однак його можна отримати в країні, з якою першою перетнули кордон. Щодо гарантій, то вони такі ж як у тимчасового захисту, окрім миттєвого працевлаштування. Тому потрібно чекати приблизно пів року, можливо, більше, щоб стати біженцем офіційно. За цей процес відповідають компетентні органи, які надають статус біженця за спеціальною процедурою. У разі, якщо бажаєте відкликати свій статус, чекати доведеться такий же термін.

Читайте також: У США планують полегшити в'їзд для українських біженців

Діє статус біженця безстроково, доки існує загроза. Місце проживання визначає держава. Заборонено змінювати його або зовсім покидати країну.

Як зауважують у Держприкордонслужбі, оформити один з двох документів можна у будь-який час. Тепер для виїзду до країн ЄС не потрібні довідки про вакцинацію, Covid-сертифікати довідки про одужання. Виїхати можна навіть, не маючи закордонного паспорта. Якщо у вас є тваринка, документи для неї також не потрібні.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!