Які банкноти найчастіше підробляли в Україні минулого року

6283 0
Водночас спостерігають зменшення кількості підроблених банкнот номіналом 200 гривень.
Фото: НБУ

Фото: НБУ

У 2019 році Національний банк України виявив дещо більше підроблених банкнот, аніж роком раніше. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

У 2019 році на 1 мільйон справжніх банкнот гривні припадало в середньому 2,9 банкноти підробок. У 2018 році цей показник становив 2,5 банкноти. Найчастіше підробляли банкноти номіналом 500 гривень.

Для порівняння, євро підробляють у десятеро більше. За останніми даними Європейського центробанку, на 1 мільйон справжніх євро припадає 27 підробок.

«Як наслідок, найчастіше у 2019 році підробляли банкноти саме старого зразка — номіналом 500 гривень зразка 2006 року та 100 гривень зразка 2005 року. Їх кількість становила близько 65% та 15% від загальної кількості вилучених з обігу підробок відповідно», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Нацбанк купив рекондну суму доларів. Чому це погано та як вплине на ринок нерухомості у Львові

Водночас спостерігають зменшення кількості підроблених банкнот номіналом 200 гривень (на 17% менше), 100 гривень (на 29% менше), 50 та 20 гривень (на 31% менше).

Здебільшого вилучені з обігу підроблені банкноти національної валюти друкувалися з використанням принтерів і були розраховані на неуважність громадян та касових працівників закладів торгівлі.

Виявлені підроблені банкноти найчастіше збувалися через каси закладів торгівлі, швидкого харчування, автозаправних станцій тощо.

При цьому підробки гарантовано визначалися під час приймання та оброблення готівки у банківській системі, в тому числі терміналами самообслуговування.

Читайте також: В Україні ввели 1000-гривневу купюру. Фото

Додамо, що у разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти для проведення досліджень Національному банку України. За результатами таких досліджень, що здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними.

Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про їх вилучення Національний банк повідомляє Національну поліцію України, підробки в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам поліції для проведення розслідувань.

Нагадаємо, 25 жовтня, в Україні ввели в обіг 1000-гривневу паперову купюру. На одному боці зображений Володимир Вернадський, а з іншого боку – президія Національної академії наук України.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!