Які додаткові щеплення можуть зробити українці і чому це важливо. Пояснення від Уляни Супрун

5702 0
Вакцинація може вберегти життя дітей, які найбільш уразливі до інфекцій.
Фото: medicover.com.ua

Фото: medicover.com.ua

Колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй фейсбук-сторінці розповіла, які щеплення українці можуть зробити поза календарем вакцинації і чому їх не варто ігнорувати.

Нагадаємо, що обов’язковою в Україні є вакцинація від 10 захворювань, серед яких гепатит В, туберкульоз, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та інфекція, що зумовлена гемофільною паличкою типу  b (Hib-інфекція). Ці щеплення можна безкоштовно зробити у сімейного лікаря, з яким пацієнт підписав договір.

Водночас лікарі рекомендують робити додаткові щеплення, що, хоч і не обов’язкові за календарем, але важливі для збереження здоров’я.

Вакцина проти ротавірусної інфекції

Ротавірус – сильно заразний вірус, що викликає діарею у дітей у перші роки життя. Це найпоширеніша причина діареї у немовлят та дітей у всьому світі, що призводить до смерті понад 215 000 дітей щорічно. Дотримання правил гігієни проти цієї хвороби не гарантує безпеки – найбільш надійний захист забезпечує вакцинація. Щеплення від ротавірусу роблять дітям з 6 по 24 тиждень життя. Вакцину роблять двома дозами, з інтервалом щонайменше у місяць.

Вакцина проти вітряної віспи

Поширена думка, що вітрянка — це «дитяча» хвороба, якою потрібно якомога швидше перехворіти, щоб набути імунітет. Але хвороба нерідко ускладнюється бактеріальними інфекціями шкіри, а буває й інфекцією легень чи ураженням нервової системи. Щеплення від вітрянки роблять з 9 місяців, двома дозами, з мінімальним інтервалом у 4 тижні.

Вакцина проти пневмококової інфекції

Найпоширеніші наслідки інфікування пневмококом — це інфекції вуха, синусити й бронхіти. Рідше зустрічаються пневмонія та менінгіт, що мають тяжчий перебіг. Пневмококова інфекція є основною причиною захворюваності та смерності в усьому світі. В Україні зареєстровані дві вакцини проти інфекції. Їх можна робити з 6 тижнів життя. Кількість доз залежить від віку дитини. Одну з вакцин можна вводити і дорослим.

Додамо, що у МОЗ заявили про намір ввести вакцинацію від пневмококової інфекції у національний календар щеплень.

Вакцина проти гепатиту А

Гепатит А — це хвороба печінки вірусного характеру, що може мати складний перебіг. Майже всі інфіковані повністю одужують від гепатиту А, а після перенесеного захворювання формується довічний імунітет. Утім, у дорослому віці хвороба триває понад місяць і супроводжується такими симптомами, як підвищена температури, блювання, діарея, слабкість, пожовтіння шкіри і очей. Вакцину роблять з 1 року, двома дозами з інтервалом щонайменше у 6 місяців.

Вакцина проти менінгококової інфекції

Менінгококовий менінгіт — це бактеріальна форма менінгіту, інфекція, що вражає оболонки головного та спинного мозку. За відсутності лікування антибіотиками у 50% випадків закінчується смертю. Найкращий захист — вакцинація. В Україні зареєстрована вакцина, яка захищає від серогруп А, С, Y та W. Але часто траплялися випадки захворювань, викликані серогрупою В, від якої в Україні вакцини нема.

Вакцина проти грипу

Вакцинуватися проти грипу—це звичка, яка рятує здоров’я, каже Уляна Супрун. Адже грип можуть супроводжувати серйозні ускладнення та навіть смерть. Вакцинувати дітей від грипу можна з 6 місяців. Якщо дитина до 9 років вакцинується вперше в житті, то необхідно ввести 2 дози з інтервалом у місяць. Всім іншим вистачить однієї дози. Вакцинуватися необхідно перед кожним епідсезоном, оскільки вірус грипу мутує.

Вакцина проти папіломавірусу людини

Вірус папіломи людини (ВПЛ) — збудник найбільш поширеної інфекції слизових та шкіри. ВПЛ переважно передається статевим шляхом і більшість людей інфікуються ВПЛ з початком статтевого життя. Вакцини можуть попередити понад 70% випадків раку, викликаного цим вірусом. Ідеться передусім про рак шийки матки. ВООЗ рекомендує вакцинувати дівчат та хлопців у віці 9-14 років двома дозами, з інтервалом 6-12 місяців. З 15 років роблять 3 дози вакцини. Після першої дози перерва становить місяць, після другої та третьої – 4-5 місяців, що залежить від вакцини.

Вакцинуватися рекомендують навіть дорослим — до 26 років усім, хто не мав щеплення. Однак, деякі дорослі у віці від 27 до 45 років, які ще не щеплені, також можуть зробити вакцинацію.

Наразі українцям доводиться купувати ці вакцини за власний кошт, але це дешевше, аніж лікувати захворювання.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!