Як підготуватися до вступу 2018. Запитання і відповіді

2583 0
2 липня в Україні стартує вступна кампанія 2018. Tvoemisto.tv, на основі рекомендацій МОН, запускає серію роз’яснювальних матеріалів про умови та терміни вступу, перелік документів та творчих конкурсів, а також рекомендації щодо вирішення суперечливих питань, які можуть виникнути під час вступу.
Фото: huffingtonpost.com

Фото: huffingtonpost.com

Які предмети ЗНО потрібні для вступу на певну спеціальність?

Перелік конкурсних предметів, творчих заліків та творчих конкурсів для вступу на навчання до конкретного вишу та конкурсних пропозицій можна знайти у Правилах прийому на навчання до закладу освіти на сайті університету або на сайті МОН

Які документи необхідні для вступу?

Вступники, які подають заяви в електронній формі, реєструють особистий електронний кабінет на інтернет-сайті, де зазначає особисті дані, номер, пін-код та рік отримання сертифіката ЗНО, серію та номер атестата про повну загальну середню освіту, середній бал додатка до вказаного атестата.  

До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає такі документи: 

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • копію військового квитка або посвідчення про приписку до призовної дільниці – для військовозобов’язаних (крім випадків, передбачених законодавством)
  • копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;
  • копію сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти) або екзаменаційного листка єдиного фахового вступного випробування (у визначених цими Умовами випадках);
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см.

Додаткові документи, передбачені особливостями вступу до конкретних вишів мають бути вказані на сайті закладу у Правилах прийому або у розділі для абітурієнтів. Зокрема цього року загальні Правила прийому не передбачають медичної довідки, але її можуть вимагати у окремих закладах.

Сертифікати ЗНО яких років можна подавати для вступу цього року?

У 2018 році приймають сертифікати ЗНО за 2016, 2017 та 2018 роки, крім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. Оцінки за тестування з цих предметів приймають тільки за 2018 рік.

Що робити, якщо школа/університет затримує видачу документу про середню (вищу) освіту? 

Потрібно звернутися з відповідною письмовою заявою до закладу освіти, а в разі виникнення проблем – до органу управління або засновника закладу освіти. 

Коли почнеться прийом документів для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань)?

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти за денною формою навчання:

  • реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження необхідних документів розпочинається 02 липня та закінчується о 18.00 годині 25 липня;
  • медичні огляди та інші доконкурсні процедури, якщо це викликано установленими законодавством особливими умовами конкурсного відбору за відповідними конкурсними пропозиціями, проводяться до 11 липня;
  • прийом заяв та документів розпочинається 12 липня, крім вищих військових навчальних закладів (закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання), військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, закінчується о 18.00 годині 20 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів; о 18.00 годині 26 липня - для осіб, які вступають тільки на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання;
  • творчі конкурси проводяться у кілька сесій з 14 до 26 липня включно;
  • вступні іспити проводяться з 21 до 26 липня включно;
  • співбесіди проводяться з 21 до 23 липня включно.

Вступ на перший курс на основі повної загальної середньої освіти за іншими (крім денної) формами навчання за державним або регіональним замовленням, строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання, та за рахунок цільових пільгових державних кредитів здійснюється у ті ж строки, що вказані вище.  

До якого числа можна буде подати заяву? 

Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на платне навчання визначаються Правилами прийому, водночас прийом документів починається не раніше 12 липня, тривалість прийому документів становить не більш як 30 днів, зарахування проводиться не пізніше ніж через 15 днів після завершення прийому заяв та документів, упродовж яких проводять конкурсний відбір. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!