Які квазі-, міні- та турбокільця можуть з'явитися у Львові. Перелік, локації

12017 0
Усі кільця сприяють підвищенню безпеки на вулицях. Окрім цього, це дещо пришвидшує рух.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Невдовзі у Львові може з’явитися низка квазі-, міні- та турбокілець. Більшість з них перебуває на етапі проєктування в ЛКП «Інститут просторового розвитку», але через відсутність достатнього фінансування завершити їх не можуть. Роботи з облаштування ведуть лише на вул. Богдана Хмельницького, де після ремонту має бути тимчасове квазікільце.

Як пояснює у коментарі Tvoemisto.tv директор ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід, міні-кільця – як правило, дуже невеликі. Їх встановлюють на перехрестях вулиць тільки з двома смугами руху в один та інший бік. Турбокільце – це особливий тип кругового руху, що передбачає вибір необхідної смуги для потрібного напрямку ще до входу на кільце. Тут мають значення знаки, а кількість смуг на перехресті може бути різною, наприклад, на одній секції – дві, а на іншій – три. Квазікільце – це величезне кільце. Воно не є видимим на перехресті, бо всередині себе може мати житловий квартал, церкву, інші об’єкти.

Міні-кільце на перехресті вул. Івана Франка – вул. Панаса Мирного – вул. Козельницької

Це – міні-кільце з однією смугою руху і буде подібне, як на Новому Львові чи вул. Джорджа Вашингтона. У процесі реконструкції ліквідують кільце, що є біля Стрийського парку, бо воно не дає розгалуження на вулиці.

В інституті прогнозували, що на вулиці Івана Франка зросте значно рух через будівництво ІТ-парку, і з центру по вулиці Івана Франка зросте кількість автомобілів. Відповідно, ця вулиця більше не буде другорядною. Будівельні роботи мали почати цього року разом з вулицею Івана Франка, впорядкуванням території між Стрийським парком і УКУ та ліквідацією кільця, яке є зараз.

Міні-кільце між вул. Пластовою та вул. Творчою

У Львові планують збудувати нову вулицю, яка з’єднає вулиці Творчу і Пластову, а також розвантажить район вулиці Богдана Хмельницького. Проєкт будівництва нової вулиці, яка з’єднає вулиці Творчу і Пластову, від ЛКП «Інститут просторового розвитку», зі слів директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександра Одинця, коштував близько мільйона гривень.

Читайте також: У Львові відремонтують вулицю Козельницьку та побудують турбо-кільце

У проєкті будівництва нової вулиці на її перетині з вул. Творчою також буде міні-кільце.

Турбокільце на вул. Луганській – вул. Козельницькій

Проєкт з облаштування турбокільця на перехресті вулиць Луганської – Козельницької у Львові заморозили через відсутність фінансування. Потреба облаштувати його тут виникла через будівництво ІТ-парку на вулиці Чмоли. Минулого року з бюджету виділили лише 100 тисяч грн із орієнтовно мільйона гривень.

Читайте також: Як виглядатиме перший український ІТ парк у Львові. Оновлена візуалізація

Олег Шмід додає, що турбокільце є набагато безпечнішим, ніж традиційні «радянські» кільця. У Львові таких ще немає. Воно не обов’язково має посередині коло правильної форми – можуть бути інші фігури, овали чи надсічене коло.

Квазікільце на вул. Богдана Хмельницького – вул. Кукурудзяній

Квазікільце, яке планують облаштувати на вулицях Богдана Хмельницького, Липинського та Кукурудзяній, буде тимчасовим і слугуватиме до тих пір, поки не буде збудовано нової вулиці, яка сполучатиме Липинського з Богданівською.

Керівник ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід раніше пояснював, що заїзду на вулицю Кукурудзяну з боку кільця не буде, тож автомобілі змушені будуть їхати по Богдана Хмельницького на «апендикс» Кукурудзяної і продовжити далі шлях по Пластовій з виїздом на Богданівську. Щодо вулиці Богдана Хмельницького, то тут буде прямий рух для всіх видів авто. Тут буде три смуги руху, одна з них буде працювати на прямий трафік з цієї вулиці до кільця.

Турбокільце на перехресті вул. Замарстинівська – вул. Гетьмана Мазепи

Кільце є лише запроєктованим у межах проєкту реконструкції вулиці Мазепи.

Турбокільце на перехресті вулиці вул. Варшавської – вул. Замарстинівської

Кільце запроєктували у межах проєкту будівництва велосипедної доріжки на пр. Чорновола, вул. Варшавської і вул. Замарстинівської.

Квазікільце на перехресті вул. Сяйво – вул. Городоцької

У районі вулиць Городоцької та Сяйво у Львові облаштують квазі-кільце. Рух реорганізують, щоби зменшити затори на цій ділянці і налагодити транспортне сполучення із новим мікрорайоном. 

ЛКП «Львівавтодор» розробив транспортне моделювання вулиці Рудненської, напрацював ескіз облаштування квазікільця у районі вулиць Сяйво та Городоцької. Робочий проєкт мав робити ЛКП «Інститут просторового розвитку». Його директор Олег Шмід у коментарі Tvoemisto.tv розповідав, що Інститут працює над трьома ескізами на цій ділянці. Окрім проєкту квазі-кільця, розробляють ескізний проєкт дворівневої розв’язки. 

Окрім цього, була ідея облаштування квазікільця на вул. Личаківській – вул. Пасічній. Кільце запланували ще у генплані Львова, але ті земельні ділянки, через які мала пролягати проїжджа частина, вже перебувають у власності. Наразі, за словами Олега Шміда, його ніхто не проєктує. 

Як додає він, перевага у тому, що усі кільця завжди підвищують безпеку на вулицях.

Читайте також: Яким буде нове турбо-кільце на Луганській – Козельницькій у Львові

«Окрім цього, це дещо пришвидшує рух, бо там, як правило, не встановлюють світлофори і дозування трафіку відбувається іншим способом, за іншими правилами, ніж там, де є світлофори», – каже він.

Нагадаємо, що влітку минулого року у Львові відкрили для проїзду квазікільце на вул. Шевченка. Детальніше дізнавайтеся за посиланням

Ольга Коваль 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!