Які надгробки відреставрують на Личаківському кладовищі цьогоріч

2471 0
Цього року у рамках українсько-польської програми «Збереження спільної культурної спадщини» на Личаківськму кладовищі заплановано відреставрувати 9 надгробків.
фото: travel.lviv.ua, gazeta.lviv.ua, jasc51.io.ua

фото: travel.lviv.ua, gazeta.lviv.ua, jasc51.io.ua

Вибір об’єктів, які реставруватимуть, вирішує кожного року спільна польсько-українська комісія експертів. Основними критеріями відбору є історична раль покійника, мистецька вартість надгробка та техніка, у якій він виконаний, інформує прес-служба міськради.

«Є різні критерії, за якими вибирали надгробки. Передовсім йдеться про мистецьку цінність конкретного надгробку, але також беруться до уваги заслуги для Львова осіб, чиї надгробки цього року будуть відреставровані. З-поміж них можна згадати дві: Северин Гощинський, відомий польський поет, та Івана Франка, дуже важлива для українського народу постать», - зазначив Міхал Міхальські, представник департаменту культурної спадщини Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща.

Реставраційні роботи виконують польські та львівські реставратори. Фінансує проекти Міністерство культури на національної спадщини Республіки Польща. Вартість цьогорічних робіт складе близько 2,6 млн грн.

Так, реставруватимуть пам’ятники на могилах Івана Франка – видатного поета, прозаїка, перекладача, громадського і політичного діяча, Гонорати Боженської – відомої львівської філантропки, співзасновниці відомого у Львові виховного закладу для хлопців ім.Анатонія Падуанського, Станіслава Кемпінського – професора Львівської політехніки, Урсулі Хшановської, Юзефа Чуловського – ротмістра кавалерії, учасника кампанії Наполеона в Іспанії, Францішека Яворського – польського історика, архівіста м.Львова, автора монографій з історії й археології Львова, Северина Гощинського – польського поета, публіциста, представника «української школи романтизму» в польській літературі, учасника анти російського повстання 1830-1831рр. Також відновлять гробниці родини Міліковських, в якій похований Ян Міліковський – книговидавець, його заклад мав контакти з видавничими фірмами у Празі, Відні, Брюсселі, Парижі та родини Скрипців, в якій похована Йоанна Антоніна з Вармінських – відома філантропка.

Загалом, з 2008 до 1014 р. Міністерство культури на національної спадщини Республіки Польща виділило близько 20,5 млн грн на реставраційні роботи на Личаківському цвинтарі.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!