Які норми мовного закону запрацюють з 16 липня і кого будуть штрафувати. Пояснення

2495 0
Закон змусить всіх імпортерів везти техніку, яка матиме інтерфейс українською мовою.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Із 16 липня 2022 року за порушення мовного закону в Україні штрафуватимуть. Зокрема, набуває чинності частина друга та шоста статті 27 закону про мову, згідно з якими, українська мова має стати мовою веб-ресурсів та інтерфейсів користувача. Також з 16 липня уповноважений із захисту державної мови зможе накладати стягнення на фізичних осіб за порушення закону.

Читайте також: «Не хочу говорити однією мовою з окупантами». Історії переселенців, які перейшли на українську

Про які зміни йдеться

Із 16 липня 2022 року відбудуться такі зміни:

  • На всіх сайтах та сторінках в соціальних мережах суб’єктів, зареєстрованих в Україні, має з’явитися україномовна версія, яка буде завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні.
  • Українська версія може існувати поряд з іншими мовними версіями сайту, але містити не менший обсяг контенту.
  • Будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму, має бути з українським інтерфейсом, незалежно від того, чи використовується електронний екран, чи інтерфейс має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками.

 

Як розповів Тvoemisto.tv львівський громадський діяч, відомий захисник української мови, правник Святослав Літинський, сам Закон про мову набрав чинності ще 16 липня 2019 року, але тоді зміни торкнулися в основному державної та комунальної сфери, освіти, публічного простору та публічних комунікацій.

Далі поступово, кожних пів року, чинності набирали окремі норми – вони стосувалися реклами, обслуговування громадян, сфери культури, туризму і книговидання та книгорозповсюдження, друкованих видань. Із 16 липня закон найперше пошириться на сайти та інтерфейси.

«Це велике досягнення. Будь-який прилад зі встановленим програмним забезпеченням, який продається, тепер повинен бути перекладений українською мовою. Якщо вони не мають інтерфейсу, це вважатиметься недоліком товару», – каже Святослав Літинський.

Як подати скаргу на порушення

Якщо такий товар все ж клієнт помітив, варто звернутися задля виправлення ситуації. За словами захисника української мови, до уповноваженого із захисту державної мови можна подати онлайн-заявку або ж написати на електронну пошту.

У скарзі варто вказати – від кого заява, яке порушення, аудіо-, відеофіксацію (якщо є), юридичну адресу на кого скарга. Реагують на таку заяву упродовж місяця.

«Людині, яка скаржиться, зобов’язані повертати 1% вартості в день, поки не виправлять цей недолік. Вважаю, що це чудова річ, яка змусить всіх імпортерів везти техніку, яка матиме інтерфейс українською мовою», – каже співрозмовник.

Читайте також: Скільки переселенців на Львівщині спілкуються українською. Опитування

Відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16 липня 2022 року може означати штраф. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 7500 до 11900 грн.

«На першу скаргу уповноважений із захисту державної мови пише лист-попередження, аби так не робили. Якщо юридична особа не виправиться, другого попередження не буде. Відразу штраф. Закон діє вже три роки, але до того все працювало без штрафів, тобто – на доброму слові. Тепер все буде інакше», – каже Святослав Літинський.

Чи є прогрес від мовного закону

Правник зазначає, що зараз помічає прогрес на мовному щаблі.

«Оцінюю позитивну динаміку, навіть прогрес для українців, адже все більше небайдужих українців переходить на українську. Штраф – ще один привід. Шкода лише те, що багато людей є незрілими громадянами і лише під таким тиском і зовнішніми обставинами починають це робити. 16 липня 2022 рок не буде чимось визначальним, адже набагато важливішою є зовнішня ситуація в країні. Але це менше буде «зросійщувати» країну і це добре», – додав Святослав Літинський.

До речі, штраф також можуть накладати на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть закон.

Як зазначив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, місцева влада зможе отримувати кошти за ці штрафи до своїх місцевих бюджетів.

«Якщо міські голови окремих міст не знають, як наповнити свій бюджет, вони можуть і далі порушувати мовний Закон та поповнювати місцеву скарбничку. Процедура дуже проста: фіксується факт, складається протокол, надсилається повідомлення та ухвалюється постанова. Так само, як сплачується штраф, скажімо, за правопорушення на дорогах, так само буде накладатися «мовний» штраф, який можна буде оскаржити у судовому порядку», – каже Тарас Кремінь.

Які зміни уже відбулися

Упродовж останніх трьох років дія Закону про державну мову поетапно поширювалася на різні сфери публічного життя (відбулося вже 6 етапів):

  • 16 липня 2019 року – набрав чинності сам Закон, зміни торкнулися в основному державної та комунальної сфери, освіти, публічного простору та публічних комунікацій;
  • 16 січня 2020 року – набрали чинності норми Закону, які стосуються реклами; 
  • 16 липня 2020 року – норми закону поширилися на сферу охорони здоров’я, науки, застосування мови в технічній та проєктній документації, листування та звітність юридичних осіб, виконання назв транспортної інфраструктури (аеропортів, портів, вокзалів, станцій, зупинок тощо);
  • 16 січня 2021 року – українська мова стала обов’язковою при обслуговуванні громадян, наданні інформації про товари та послуги;
  • 16 липня 2021 року – Закон поширився на сферу культури, туризму, книговидання і книгорозповсюдження. Іспит на володіння українською мовою став обов’язковим для посадовців та кандидатів на громадянство;
  • 16 січня 2022 року – газети і журнали в Україні стали виходити українською.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!