Які паліативні послуги в Україні будуть безоплатними. Пояснення НСЗУ

3935 0
Для того, аби отримати паліативну допомогу безоплано, пацієнту слід звернутись до лікаря, з яким уклав декларацію, чи до лікуючого, який за необхідності випише направлення.
Ілюстративне фото: Цензор нет

Ілюстративне фото: Цензор нет

В Україні паліативна медична допомога включатиме низку ланок – сімейний лікар  мобільна служба  стаціонарна допомога (хоспіс). 485 медзакладів, які надають паліативну допомогу, уклали контракти з Національною службою здоров'я України. Про це повідомляє пресслужба НСЗУ, відповідно до результатів брифінгу.

«Із них 431 медзаклад законтрактовано на надання паліативної допомоги пацієнтам в стаціонарних умовах; 203 медзаклади – на надання мобільної паліативної допомоги. За надання допомоги пацієнтам у квітні-липні цими закладами НСЗУ вже виплатила їм майже 200 млн грн»,  – йдеться у повідомлені. 

Читайте також: У МОЗ обіцяють підвищити зарплати медикам, які не працюють з Covid-19

У межах Програми медичних гарантій пацієнт отримає безоплатно такі послуги з паліативної допомоги:

  • лікування симптомів захворювання;
  • ефективне знеболення;
  • респіраторна (дихання) та нутрітивна (медичне харчування) підтримка;
  • психологічна допомога;
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

 

Як отримати паліативну допомогу безоплатно

Для цього пацієнту потрібно звернутись до свого лікаря, з яким уклав декларацію, чи до лікуючого, який за необхідності випише направлення на отримання паліативної допомоги в стаціонарі або надання її мобільною службою за місцем перебування пацієнта.

У 2021 році НСЗУ пропонує підвищити тариф на надання послуг з паліативної допомоги та розвивати цей напрямок. Зокрема,

  • в 4 рази збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги – з 8 тис. до 33 тисяч гривень;
  • в 3,5 рази збільшити тариф на надання мобільної паліативної допомоги – з 10 тисяч до 35 тисяч гривень.

 

Для довідки

Паліативна допомога – це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки.

Нагадаємо, що виконавчий комітет ЛМР 30 квітня цього року затвердив Міську програму паліативної і хоспісної допомоги у Львові на 2020 рік, повідомляє пресслужба ЛМР. Згідно з програмою, лікарня «Госпіс» та паліативне відділення 4-ї міської лікарні отримають фінансову підтримку на 6,65 млн грн.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!