Які пам'ятки на Львівщині можуть потрапити у програму «Велике будівництво». Перелік

3272 0
На Львівщині планують відреставрувати замки, Палац Гредлів та старовинні костели.
Фото: Львівська ОДА

Фото: Львівська ОДА

У межах програми «Велике будівництво в культурі» із державного бюджету упродовж 4-х років мають виділити 55 млрд грн на реставрацію пам'яток культури та архітектури. Львівська область хоче отримати 25% від загального фінансування цієї державної програми. 

Читайте також: Які пам'ятки архітектури реставруватимуть цього року на Львівщині

Міністр культури Олександр Ткаченко під час візиту на Львівщину 12 вересня сказав, що гроші будуть спрямовані не тільки на реставрацію і реконструкцію, добудову, а також і на створення центрів культурних послуг по всій Україні.

За словами голови Львівської ОДА Максима Козицького, Львівщина хоче отримати 25% із цього бюджету, тому що на території області розташовано чверть усіх архітектурних та культурних пам'яток України – загалом понад 8 тисяч різноманітних об'єктів.

Фото: пресслужба ЛОДА

Читайте також: Недооцінений. Що буде із Свірзьким замком на Львівщині

У ЛОДА запропонували включити у державну програму у 2021 році такі об'єкти:

  • Свірзький замок
  • Старосільський замок
  • Костел у Годовиці
  • Костел у Щирці
  • Тартаківський палац
  • Поморянський палац
  • Палац Гредлів.

Загалом ідеться про пропозицію із 21 об'єкта, серед іншого, і про дерев'яні церкви, що внесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інші сакральні обєкти. Розглянути пропозиції області має міністерство культури, що затверджуватиме остаточний список об'єктів, включених у програму.

Міністр також пообіцяв, що цього року відремонтують дах у фондосховищах Олеського замку, який обрушився тут на початку року.

Читайте також: Як виглядає Палац Гредлів, в якому відкриють туристичний центр Карпат

Нагадаємо, що у Львівській ОДА створили управління охорони об’єктів культурної спадщини області для кращого збереження культурних пам'яток області. 

Партнерська публікація

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!