Сучасний Львів. Які пам’ятники спорудили у місті торік?

5465 0
Попри те, що попередній рік був для українців та для львів’ян, зокрема, не простим, у нашому місті все ж продовжили встановлювати нові пам’ятники, скульптури та арт-об’єкти. Підбірку скульптур та пам’ятних знаків, що з’явилася у нашому місті минулоріч, підготувало Tvoemisto.tv.

1. Серця на вул. Лазневій. Не встигли вщухнути емоції та дискусії щодо мистецької вартості фонтану та скульптури закоханих Пелагії та Ромуальда на вул. Лазневій, як поблизу нього з’явився новий пам’ятник: у формі синього та жовтого серця. Пам’ятник, присвячений усім закоханим, з’явився у Львові на весні 2014 року.

2. Куб із бруківкою у парку «На валах», що між вулицями Підвальна та Винниченка. Прозорий куб із бруківкою всередині - арт-об’єкт присвячений до річниці Майдану. Попри те, що львів’яни загалом одностайні щодо необхідності встановлення об’єкту у пам'ять про події на майдані, ставлення до цього об’єкту та оцінка його мистецької вартості у львів’ян виявилися доволі неоднозначними. Крім того, як повідомили у Львівській міській раді, встановлення такого об’єкту погоджено в ЛМР не було.

3. 12 жовтня 2014 р. о 14 год. у Львові на вул. В.Симоненка поблизу Храму Володимира і Ольги відкрили пам’ятник визначному українському військовому і політичному діячу, сотнику УГА, члену УВО і ОУН Юліанові Головінському. Гранітне погруддя встановилио за добровільні внески – це 108 тис. грн. Цікаво, що кошти збирали не лише мешканці Львова, але й в усій Україні. Зокрема, найбільший внесок зробив мешканець зі сходу країни. Кошти збирали три роки. Встановлення погруддя було погодження із міською владою та пройшло всі необхідні процедури.

4. Інсталяція у вигляді куполів на вул. Лазневій. Цю інсталяцію навряд чи можна назвати пам’ятником, однак, і своїми розмірами, і яскравим освітленням вона не може залишитися непомітною, та має суттєвий вплив на сприйняття як вул. Лазневої, так і довколишніх вулиць.

Як повідомили у ЛМР, із владою міста цю інсталяцію не узгоджували. Випадки, коли встановлення пам’ятників, скульптур та інсталяцій, проводять без жодних погоджень – непоодинокі. Із цим у міській раді обіцяють незабаром навести лад.

«Через відсутність належного регулювання у місті з’являється треш, об’єкти, що не входять в жодні рамки, це не врегульовано, для цих об’єктів немає жодної експертної оцінки з точки зору естетики і з точки зору громадського простору. – сказала начальник управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш. - На щастя вже у найближчий час у Львові має з’явитися положення про встановлення пам’ятників та пам’ятних знаків».

Чиновник висловила надію, що положення дасть можливість врегулювати той безлад, який сьогодні діється із пам’ятними знаками, рекламними скульптурами та об’єктами.

Що ж стосується майбутнього, то вже у найближчий час у Львові можуть з’явитися два нові пам’ятники. За словами начальника відділу художньо-архітектурного оформлення міста Віктора Пецуха, сьогодні процедуру погодження у Львівській міській раді проходять пам’ятник Андрею Шептицькому та пам’ятник автору державного гімну Михайлу Вербицькому. Місце для встановлення пам’ятника Вербицькому уже визначено – у сквері на розі вулиць Бандери, Вербицького і Чупринки.

Дивіться також: Топ-20 незвичних пам’ятників Львова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!