Які печери варто відвідати в Україні: 5 локацій

12916 0
Спекотний серпень у Львові змушує шукати «прохолодні» варіанти відпочинку. В Україні є чимало цікавих печер, тож пропонуємо добірку 5-ти найцікавіших.

1. Атлантида

Біля села Завалля Хмельницької області розташована 3-поверхова печера Атлантида. Сталактити та сталагміти тут утворюють химерні візерунки різних кольорів. У печері є окремі зали, галереї, гроти, коридори, а ще кажани. Будьте готові до того, що доведеться багато йти, повзати, дертись і повністю вимазатись у глині. Спеціальне спорядження, комбінезони та ліхтарі можна орендувати в наглядачів.

Приблизна вартість оренди спорядження та проходу по печері (за наявності групи) − 50-200 грн.

Добратися можна автобусом із Кам’янця-Подільського (20 грн.). Домовлятися потрібно заздалегідь за посиланням.

Що подивитися поруч

Дорогою до печер можна погуляти Кам’янцем, відвідати його середньовічний замок, зайти до костелу Петра й Павла та стати свідками унікального перехрещення 2 вір. Також можна прогулятися спальними районами міста і подивитися, як фестиваль «Республіка» перетворює сірі будинки на мистецькі експонати.

2. Кришталева

Печера розташована біля села Кривче Тернопільської області. Це одна з найбільш вивчених печер у країні. Коридори та галереї електрифіковані та повністю обладнані для відвідування туристами. Стіни вкриті кристалами темно-коричневого гіпсу, відшліфованими водами древнього Сарматського моря. Кожний зал має неповторний вигляд і унікальну історію. Для входу в печеру не потрібно спеціального спорядження, але краще захопити із собою змінне спортивне взуття.

Мінімальна вартість екскурсії − 150 грн. (але якщо група складається принаймні з 10 осіб, то виходить досить дешево). Домовлятися заздалегідь не потрібно.

Доїхати до села Кривче можна автобусом із Борщова (10 грн.). Одразу за селом буде поворот вліво, який приведе вас до старовинного замку. Біля нього буде табличка з написом «Печера Кришталева – 1,5 км».

Поруч

Екскурсії до печери Кришталевої часто об’єднують із відвіданням Хотинської фортеці. Старовинний форпост на березі Дністра, який колись захищали козаки Сагайдачного, має що вам розповісти. Замок також є в селі Кривче. Він, звичайно, не такий масштабний, як Хотинська фортеця, але теж доволі гарний.

3. Млинки

Розміщена поблизу села Залісся Тернопільської області. Подекуди стіни печери майже повністю вкриті білими, сірими, коричневими кристалами вторинного гіпсу. Температура повітря у Млинках 10-11°С в будь-яку пору року. Печера не обладнана для оглядових екскурсій, але туристів, які готові пролазити крізь щілини, тут радо зустрічають.

Дістатися до печери зручніше потягом − до станції Чортків, а вже звідти автобусом у Залісся. Окрім того, в селі зупиняється дизель Тернопіль-Іване-Пусте, що йде через Чортків. Від станції близько 2 км до входу в печеру.

Екскурсія (в залежності від кількості осіб у групі) триває від 1,5 до 3 год і коштує 40 грн. за 1 особу. Домовитися про похід у Млинки можна тут.

Поруч

Дорога до Млинків пролягає через Чортків, який також не варто оминати увагою. Тут дуже багато сакральних пам’яток: старі дерев’яні церкви, синагоги, костел. У місті є замок Гольських, який називають українським пентагоном: якщо дивитися на замок згори, то можна помітити схожість цих 2 будівель.

4. Оптимістична

У тій же Тернопільській області поблизу села Королівка розташована печера Оптимістична. Вона занесена до книги рекордів Гіннеса як найбільша у світі гіпсова печера і друга за загальною довжиною печерних ходів. Оптимістична поступається лише печерній системі Флінт-Мамонтова у США. У печері можна побачити багато гіпсових кристалів різноманітної форми та кольору. А кальцитові геліктити дуже схожі на рожеві чи жовті коралові рифи. Також у печері розташований перший в Україні музей скульптур, виліплених із глини, знайденої на дні.

Оптимістична печера знаходиться на західній околиці села Королівка. Із тернопільського автовокзалу йде кілька рейсових автобусів – прямий у Королівку або через Борщів.

Мінімальна вартість екскурсії в Оптимістичній від 60 грн. з особи (група не менше 10 людей). Тривалість від 2 год.

Поруч

Замок у селі Висічка (6 км від Королівки) − це залишки фортифікацій, пам’ятка архітектури національного значення. Уціліла лише південно-східна вежа фортеці.

5. Вертеба

Біля села Більче-Золоте Тернопільської області знаходиться печера Вертеба. Тут майже немає кристалів, стіни гладкі й темні, а деякі лабіринти справді унікальні. Зокрема в лабіринті Кам’яна Соломка поверхня стелі вкрита сталактитами, що нагадують солому. У Вертебі створено перший у світі музей у печері – музей трипільської культури. Адже свого часу саме тут виявили численні сліди трипільців. Печера відкрита для відвідувачів, тут є електрифіковані ходи. Також є маршрут для туристів, які готові до складнощів.

Вертеба знаходиться у 2 км на північний захід від села Більче-Золоте, до якого їдуть маршрутні таксі з Тернополя.

Вартість екскурсії − 10-15 грн. з особи, якщо є група з 10 і більше людей.

Поруч

Більче-Золоте може похвалитися відреставрованою мурованою церквою Святого Архангела Михаїла та палацом Сапігів.

Джерело: Studway


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!