Які переваги від скасування мит може отримати львівський бізнес

1167 0
Львівські експортери вже могли ознайомитися з можливостями експорту на той чи інший ринок різних країн.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Європарламент підтримав скасування на один рік імпортних мит ЄС на всі товари з України, щоби підтримати українську економіку під час війни. Раніше окремі країни, як-от Канада, Велика Британія, скасували ввізні мита на наші товари. Бізнес-омбудсмен ЛМР Сергій Кіраль вважає, що львівський бізнес тут має низку переваг, зокрема вигідне географічне положення –  поблизу кордону з Європейським Союзом. Про це він пояснює у матеріалі «Не буде червоної доріжки». «Чи виграє львівський бізнес від скасування мит на товари».

«Тут ми на будинках бачимо навіть «залишки» Венеційської республіки, яка була на той момент найбільшим торговельним утворенням в Європі. Це все, напевно, надихає нас, є в нашій ДНК: орієнтація на ведення торгівлі із зовнішніми партнерами», – каже він.

Читайте також: Як зробити громаду успішною. Розмова з керівником Асоціації рад Львівщини

Бізнес-омбудсмен додає, що завдяки програмі підтримки експортерів, яку розробили та затвердили у Львові ще півтора року тому, львівські експортери вже могли ознайомитися з можливостями експорту на той чи інший ринок різних країн. Таких заходів провели близько десяти зі США, Канадою, Великою Британією, Тунісом, Саудівською Аравією, Польщею тощо.

«Тут важливо, що країни, які зараз скасовують обмеження на імпорт продукції з України, є тими, із якими ми вже мали ці зустрічі та знайомили наших експортерів з можливостями експорту до цих країн. Із Великою Британією, наприклад, була цікава зустріч, там дуже сильна команда, колишній віцепрем’єр, а тепер посол, радник з економічних питань і колишній працівник Міністерства економіки, який безпосередньо відповідав за підготовку разом із Тарасом Качкою проєкту Угоди про асоціацію та вільну торгівлю з ЄС. І тепер наші експортери отримують додатковий стимул, поштовх, аби виходити на ці ринки», – пояснює Сергій Кіраль.

Так, збільшувати обсяг експорту товарів планує, зокрема, львівська компанія з виготовлення кормів «Кормотех».

Читайте також: Канада на рік скасувала усі мита на українські товари

«Ми до війни продавали до 15% продукції за кордон, зараз вийшли на показник 25-28% і будемо його збільшувати. Є підозра, що наш ринок падатиме, оскільки кількість вільних коштів у людей на купівлю готових кормів для тварин зменшуватиметься. Тому ми переключили увагу на експорт, хоча, звичайно, не забуваємо і про внутрішній ринок, забезпечуємо його настільки, наскільки потрібно», – каже власник Ростислав Вовк.

Керівниця компанії «ВОЛДІ» і ТМ Chocoboom Ірина Петелицька також вважає, що скасування мит матиме позитивний вплив на львівський бізнес. Це виражатиметься в зниженні ціни, адже при розмитненні країни-імпортери додавали до ціни вартість мита, тому інколи вартість продукту виходила набагато більша, що було невигідно.

Нагадаємо, що 26 квітня стало відомо, що Велика Британія скасувала всі мита та обмеження на експорт з України відповідно до угоди про вільну торгівлю, що мала повноцінно запрацювати для України з 2023 року. Таке рішення «надасть Україні економічну підтримку у скрутний час». Його ухвалили у відповідь на пряме звернення українського уряду щодо лібералізації тарифів. 

Tvoemisto.tv дізналося, чи виграє львівський бізнес від скасування мит і як це взагалі допоможе українській економіці. Детальніше читайте тут. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!