Які послуги з реабілітації можна отримати безкоштовно. Роз'яснення

2737 0
Підставою для безоплатного проходження медичної реабілітації є направлення.
фото: lexinform.com.ua

фото: lexinform.com.ua

Через воєнні дії українці, особливо військові, представники спеціальних служб та територіальної оборони, мають високий ризик отримати серйозні ураження, внаслідок яких потребуватимуть не тільки лікування, а й реабілітації. У Національній службі здоров’я України пояснюють, що входить до програми медичних гарантій із реабілітаційних послуг та як їх безкоштовно отримати.

По-перше, йдеться про медичну реабілітацію дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату, а також реабілітацію дорослих і дітей від 3 років з ураженням нервової системи. Якщо за медичними показниками лікар призначає реабілітацію, не варто не нехтувати нею.

Читайте також: На Львівщині визначили лікарні інтенсивного лікування. Перелік

Отже, підставою для безоплатного проходження медичної реабілітації є направлення. Його може виписати лікар первинної ланки, з яким укладена декларація (сімейний лікар, педіатр, терапевт) або лікуючий лікар. Також пацієнта можуть перевести на реабілітацію з іншого закладу або клінічного підрозділу закладу охорони здоров’я.

Послуги реабілітації можуть надавати як амбулаторно, так і стаціонарно. Адресу найближчого закладу, який уклав договір з НСЗУ на відповідну послугу, можна дізнатись в контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.

У переліки послуг з медичної реабілітації включена допомога на всіх етапах надання допомоги:

  • Проведення первинного обстеження мультидисциплінарною реабілітаційною командою за міжнародними стандартами.
  • Постановка діагнозу та складання індивідуального плану лікування. План лікування має містити конкретні, вимірюванні та визначені в часі мету та завдання.
  • Реабілітація, моніторинг стану пацієнта, контроль за виконанням плану реабілітації, оцінювання та коригування плану реабілітації відповідно до прогресу.
  • Проведення лабораторних та інструментальних досліджень: розгорнутий клінічний аналіз крові; біохімічний та інші аналізи крові, загальний аналіз сечі, інші аналізи відповідно до потреб пацієнта безпосередньо в закладі.
  • Консультації відповідних фахівців, наприклад, невропатолога та ЛОРа в разі реабілітації при ураженнях нервової системи та інших.
  • Оцінювання болю та своєчасне знеболення ненаркотичними препаратами на всіх етапах надання допомоги.
  • Психологічний супровід пацієнтів, що отримали травмування, зокрема внаслідок участі в воєнних діях.
  • Навчання рідних догляду за пацієнтом.
  • У разі надання допомоги в стаціонарі – харчування, цілодобовий медсестринський догляд.

 

Читайте також: У Львові планують збудувати реабілітаційний центр для важкопоранених у війні українців

Виконувати всі рекомендації лікарів, зокрема щодо проходження реабілітації, важливо для попередження ускладнень та відновлення функціональних можливостей організму, необхідних у повсякденному житті.

Нагадаємо, що у Львові хочуть збудувати реабілітаційний центр для українців, які зазнали важких поранень у війні. Фінансово долучитись до будівництва такого центру міський голова Львова Андрій Садовий закликав Європарламент. Пізніше стало відомо, що назвати його планують «Unbroken», що в перекладі означає «незламні».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!