Які продукти подорожчають 2015 року? Прогнози експертів

2830 0
Що буде на новорічному столі в українців через кілька днів і наскільки зміниться асортимент через рік? Чи доведеться українцям відмовитись від багатьох продуктів у наступному році? Що найбільше виросте в ціні? На фоні знеціненої гривні, росту цін і загрози сімейним бюджетам – це питання зараз дуже актуальне. До того ж, економісти та експерти різних галузей прогнозують, що початок року буде досить такий складний, продуктовий ринок залежить від імпорту та стрибків долара, а люди через скруту купуватимуть на 5-10% продуктів менше.
Фото: kyiv.ridna.ua

Фото: kyiv.ridna.ua

За прогнозами експертів, у наступному році економіка не припинить падіння. Якщо 2014 році воно склало 7% ВВП, тобто 103 млрд гривень, то у майбутньому цей показник може дійти до 10-13%, інформує ТСН.Тиждень.

Підвищення зарплат і пенсій державна скарбниця не передбачає. Надія одна – на припинення війни, наголошують журналісти. Дорогий імпорт, що спричинений падінням курсу гривні, внесе серйозні зміни в харчування українців – купуватимуть найнеобхідніше, відмовляться від дорогих делікатесів.

Вже зараз населення відмовляється від делікатесів, напівфабрикатів, горіхів та морепродуктів. Цікаво, що під Новий рік українці завжди скуповували більше бананів, ніж картоплі. Сьогодні ж – ситуація прямо протилежна. У наступному році українці будуть змушені більше готувати вдома. Бо так дешевше, ніж купувати готові страви чи ходити в кафе та ресторани.

Ціни будуть повзти вгору саме тому, що більшість продуктів, навіть українського виробництва, прив'язана до імпортної сировини. На прикладі яйця якнайкраще можна показати залежність від валюти. Це – найдешевший білковий продукт тваринного походження у світі. Сьогодні його ціна на наших полицях підскочила до 17-20 гривень за десяток. І причина тому, як не дивно, вплив Нью-Йоркської фондової біржі. Бо собівартість яйця на 80% складається з кормів для птиці. А 95% собівартості кукурудзи, з якої й виготовляють корми, прив'язані до валюти. Тож через такий ланцюжок і дорожчають яйця в магазинах і на ринках.

Але, як зазначає економіст Василь Юрчишин, економічна ситуація почне налагоджуватись у другому півріччі.

Читайте також: 2015 року в Україні подорожчають імпортні товари. 5 важливих рішень ВРУ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!