Які симптоми штаму коронавірусу Омікрон, який є в Україні

57972 0
Кожна застуда може бути ознакою коронавірусу.
Фото: amizon.ua

Фото: amizon.ua

На відміну від Європи, де домінує видозмінений штам коронавірусу Омікрон ВА.5, на Львівщині його не зафіксували. У нашій області поки що циркулює Омікрон, який був у попередньому сезоні – ВА.2. Про це під час брифінгу розповіла керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Іванченко.

За її словами, Омікрон ВА.5, який вперше у Європі зафіксували ще у лютому, є більш заразний за попередній. Він легше передається при чханні та кашлі. Оскільки серед українців є постійна міграція населення, в Україні цей штам вже зафіксували, зокрема у Чернівецькій області та Волині. На Львівщині поки що його немає.

Читайте також: На Львівщині розпочалася нова хвиля коронавірусу. Коли чекати піку

«Оскільки Європа, зокрема, Італія, Іспанія, Німеччина повідомили ще місяць тому про зростання кількості хворих на коронавірус і зараз активно відбувається переміщення людей, передбачено, що кількість хворих почне зростати. Ми також очікували, що штам може з’явитися у нас, але секвенування у Києві показало, що на Львівщині поки що циркулює Омікрон, який був у попередньому сезоні – ВА.2», – каже Наталія Іванченко.

Особливістю штаму, який є на Львівщині, – швидке розповсюдження, але перебіг досить легкий. Важких форм перебігу захворювання майже не має, є лише легкі або середньої важкості.

Клінічно відрізнити «європейський» штам від того, що вирує на Львівщині, практично не можна. Це можуть зробити лише медики, епідеміологи, вірусологи.

Читайте також: Серед мешканців Львівщини циркулює Омікрон ВА.2. Де і хто хворіє найчастіше

Серед основних симптомів: температура тіла може бути як 37 градусів, так і вище, нежить, закладеність носа, першіння в горлі або сильний біль у горлі, кашель – переважно сухий, який довго не проходить і може зростати при переміщенні тіла з горизонтального до вертикального положення.

Наталія Іванченко каже, що чим більше людина має супутніх захворювань, тим гірше протікає хвороби. Але не варто забувати, що кожна застуда може бути ознакою коронавірусу.

Нагадаємо, що на Львівщині розпочалася чергова хвиля коронавірусу і щотижня фіксують збільшення хворих на Covid-19. Чи очікувати піку захворювання вже восени наразі невідомо, але ризик є.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!