Які українські фільми очікувати у 2019 році. 21 прем'єра

8471 0
Серед новинок українського кінематографу є фільм жахів, мюзикл про гуцулку, стрічка про супергероїв, а також фільми про війну з Росією і довгоочікуваний «Стус». Tvoemisto.tv підготувало перелік українських фільмів, які вийдуть на широкі екрани наступного року.
фото зі зйомок фільму "Захар Беркут"

фото зі зйомок фільму "Захар Беркут"

11 дітей з Моршина

Прем’єра: 3 січня.

Український комедійний фільм режисера Аркадія Непиталюка. За сюжетом, злодії хочуть знайти місце падіння метеорита в Моршині і добути з нього рідкісний цінний метал, проте на їхньому шляху постають 11 місцевих дітей.

Фільм переміг у конкурсі стрічок патріотичного спрямування від Міністерства культури України і отримало від нього 10,5 млн гривень. Загальний бюджет картини склав 15,3 млн гривень.   

У фільмі знімалися відомі українські актори Ада Роговцева та Володимир Горянський, бізнесмен Гарік Карогородський, співак Сергій Бабкін та телеведучі Ольга Фреймут, Анатолій Анатоліч і Олександр Скічко. 

Зустріч однокласників

Прем’єра: 31 січня.

Валерій Харчишин продовжує акторську кар’єру. Тепер з ним в одній компанії Андрій Бурим та Олексій Нагрудний. У центрі сюжету – зустріч однокласників, яка перетворюється для героїв фільму на найважливішу вечірку в їхньому житті.

Крути 1918

 

Прем’єра: 7 лютого.

Фільм, на який голова Держкіно Пилип Іллєнко покладає великі надії. Держкіно профінансувало проект наполовину, виділивши майже 26 мільйонів гривень стрічці. Загальний бюджет – 52 мільйони.

В основі сюжету – реальна історія бою на залізничній станції Крути у 1918-му році, коли чотири сотні українських студентів і гімназистів стали проти кількатисячної російської Червоної гвардії. На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються в одну дівчину.

Продюсер

Прем’єра: 14 лютого.

У фільмі знімалися Віктор Андрієнко, Олексій Дурнєв, Даша Астаф’єва, Павло Зібров і ще з десяток улюбленців українських глядачів.

Стрічка розповідає про історію продюсера, якому виділили кошти на зйомки кіно, але він їх протринькав. Герой усіма силами намагається впоратися з ситуацією, проте чи йому вдасться?

Стрічка незалежного виробництва і знімалася виключно за кошти приватних інвесторів.

Людина з табуретом

Прем’єра: 21 лютого.

Стрічка про українського режисера Леоніда Кантера, який пішов з життя влітку цього року.

Фільм розповість про неймовірну авантюру, яку режисер зі своїми друзями затіяв ще у 2004 році. Тоді вони віднесли чотири табурети з київської кухні на береги чотирьох океанів. 

Стус

Прем’єра: 2019 рік.

Найбільш жадана прем’єра року. Фільм, довкола якого точилися скандали ще від початку зйомок: з нього то прибирали сцени з Віктором Медведчуком, називаючи їх «необгрунтованими», то повертали в нього назад.

У мережі немає навіть трейлера фільму – настільки автори все тримають у секреті. Попередньо датою прем’єри називали 28 лютого, але потім взагалі зняли стрічку з прокату.

Фільм має тривати 100 хвилин і коштує 38,5 мільйонів гривень, більше 19-ти з яких виділило Держкіно.

Гуцулка Ксеня

Прем’єра: 7 березня.

Український мюзикл, який переносить глядача у 1939 рік. Американці українського походження в пошуках справжньої свідомої українки приїздять до Ворохти. Тільки тут «в кожній дівчині – лісовая мавка».

Кошторис стрічки склав 48 млн гривень, а серед відомих українській публіки облич у фільмі можна побачити фрік-кабаре «Dakh Daughters» та камео гурту «ДахаБраха».

Свінгери-2

Прем’єра: 7 березня.

Один з найвідвертіших українських фільмів наступного року. Нова спільна українсько-латвійська робота продовжить першу частину проекту, а в головних ролях знімуться знову ті ж самі Даша Астаф’єва та Оля Полякова.

Тільки диво

Прем’єра: 7 березня.

Українське фентезі, сюжет якого відбувається під час Малого Льодовикового періоду якраз перед святом Миколая.

Держкіно виділило на фільм 44 мільйони, загалом стрічка коштувала 62 мільйони гривень. Покази фільму заплановано також у США, Канаді та європейських країнах.

Номери

Прем’єра: весна 2019 року.

Фільм за мотивами п’єси Олега Сенцова. Це перший український фільм, який відзняли без фізичної присутності режисера. Постановкою займався Ахтем Сеітаблаєв.

Це стрічка-антиутопія спільного українсько-польського виробництва. Її бюджет – 15 мільйонів гривень, з яких Держкіно виділило майже 10 мільйонів, а польський Кіноінститут – ще мільйон злотих (230 тисяч євро).

Сюжет розповість про світ номерів, де існують чіткі правила і де в один момент пішов збій, а герої намагаються звільнитися від гніту системи.

Вулкан

Прем’єра: квітень 2019 року.

Хоча світова прем’єра фільму відбулася ще в липні 2018-го, на українські екрани «Вулкан» потрапить тільки наступного року.

У центрі історії – Лукас, перекладач, який працює в ОБСЄ. Він опиняється в південноукраїнському місті Берислав. Ставши мимовільним гостем дивного господаря Вови, Лукас стикається з абсолютно новим всесвітом, у якому життя здається повністю відірваним від будь-якого звичного укладу.

Фокстер і Макс

Прем’єра: весна 2019 року.

Фільм розповідає історію звичайного українського хлопчика, який намалював нано-робота пса, а той ожив і почав йому допомагати.

Кошторис фільму – 40 мільйонів гривень. Держкіно профінансувало його на 90%, тобто виділило 38,4 мільйони гривень.

Поліна

Прем’єра: 27 червня.

Український сімейний фільм-фентезі, який зняв французький режисер Оліас Барко. Тому і без французьких акторів не обійшлося, зокрема легендарного Жана Рено. Історія розповідає про маленьку дівчинку Поліну, яка потрапляє по той бік кіноекрану до казкових героїв і страшних таємниць.

Бюджет фільму – 54 мільйони гривень, з яких Держкіно виділило понад 10 мільйонів.

Понад усе

Прем’єра: середина 2019 року.

Перший український детективний бойовик про 2025 рік. За сюжетом, напередодні приїзду комісії з ЄС відбувається жорстоке вбивство прес-аташе Консула Польщі. Двоє колег, Андрій і Павло, стають випадковими свідками цього злочину, що в результаті перетворює їх у головних підозрюваних. За ними полює СБУ, поліція і найманці, але тільки один детектив, який веде справу, розуміє, що це все було сфабриковано.

Більше інформації про фільм можна знайти тут.

Пофарбоване пташеня

Прем’єра: вересень 2019 року.

16 місяців в Україні, Словаччині, Польщі та Чехії знімали фільм за мотивами бестселера американського письменника польсько-єврейського походження Єжи Косинського.

Сюжет фільму розповідає, як, намагаючись захистити свою дитину від геноциду, єврейська пара відправляє свого сина до родичів в сільській місцевості десь у Східній Європі. Проте тітка хлопчика несподівано помирає, і дитина змушена відправитися у подорож диким та ворожим світом, що керується тільки місцевими правилами, забобонами і віруваннями.

Захар Беркут

Прем’єра: 10 жовтня.

Екранізація повісті Івана Франка від режисерів Джона Вінна та Ахтема Сеітаблаєва. Виконавець головної ролі в фільмі – Роберт Патрік, американський актор, відомий за роллю робота Т-1000 у другій частині культового «Термінатора».

Бюджет фільму склав 75 мільйонів гривень, з яких 30 мільйонів – підтримка Держкіно. Зйомки стрічки проводили в карпатських горах, на озері Синевир та Манявському водоспаді. Головним консультантом з історичних питань виступав онук Івана Франка Роланд.

Фільм знімали англійською мовою. Для українського прокату, творці фільму обіцяють дублювати всю стрічку українською.

Морена

Прем’єра: грудень 2019 року.

Ще одна стрічка-переможець дев’ятого конкурсу кінопроектів Держкіно – український фільм жахів. Сюжет розгортається в карпатському селі, куди приїжджає погостювати пара закоханих. Там вони зустрічають Морену, місцеву відьму.

Кошторис фільму – 39 мільйонів гривень, з яких 19 мільйонів – частка Держкіно. Зйомки проходили в Івано-Франківській та Чернівецькій областях, а також у Києві.

Будинок «Слово»

Прем’єра: 2019 рік.

2017-го року на українські екрани вийшов документальний фільм «Будинок "Слово"» від українського режисера Тараса Томенка. Наступного року автор презентує вже повнометражний художній фільм.

В основі фільму – історія будинку, збудованого в Харкові для українських митців. Проект звели за наказом Сталіна – і до одного будинку переїхали Микола Хвильовий, Остап Вишня, Михайль Семенко, Антін Дикий та інші. Після цього за письменниками встановлюється жорсткий контроль з боку системи.

Цей фільм підтримало Держкіно, виділивши на його виробництво 30 млн 22 тис. 698 грн. Втім, це лише половина від загальної вартості стрічки.

Гарет Джонс

Прем’єра: 2019 рік.

Фільм польської режисерки Агнешки Голланд, присвячений валлійському репортеру Гарету Джонсу, який першим розповів західній пресі про геноцид українського народу.

Стрічка перемогла на 10-му конкурсі кінопроектів від Держкіно, яке профінансувало «Гарет Джонс» на 25,9 млн грн. Загальний бюджет картини – 262,2 млн грн.

Останній крок

Прем’єра: 2019 рік.

Українсько-французький трилер за участі Жана Рено. Спойлер: він знову зіграє кілера.

Головний герой усамітнено живе на березі невеличкого канадського озера. Неподалік молода дівчина потрапляє в аварію на мотосанях, але герой рятує їй життя.

Бюджет фільму становить майже 74 мільйони гривень. Держкіно надало стрічці понад 21 мільйон.

Урсус. Кавказький бурий ведмідь

Прем’єра: 2019 рік.

Фільм виробництва чотирьох країн: України, Грузії, Болгарії та Німеччини. Стрічка розповідає про грузинського режисера Ніко Тавадзе. Після участі в громадянській війні в Тбілісі 1992-го він повертається на студію, де з ним і починаються пригоди.

Загальний бюджет фільму – більше трьох з половиною мільйонів доларів.

Черкаси

Прем’єра: 2019 рік.

Фільм про оборону однойменного морського тральщика, заблокованого російськими військами в бухті Донузлав у 2014-му. Історію розкажуть з боку двох односельчан – хлопців Мишка та Лева, які перебували на кораблі в момент захоплення.

Стрічка має бюджет 40 мільйонів гривень. Зйомки відбулися за підтримки Державного агентства України з питань кіно (42% бюджету) та ВМС ЗС України у Очакові, Одесі та невеличкому селі Чернігівської області.  

Андрій Костюк

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!