Які українські фільми покажуть у 2020 році. Перелік

20651 0
Деякі з них уже є в прокаті.
Фото: postmania

Фото: postmania

Tvoemisto.tv зібрало найочікуваніші українські кінопрем'єри 2020 року, які пропонує до перегляду. Деякі з фільмів нещодавно вже вийшли в прокат.  

«Мої думки тихі» 

Українська трагікомедія режисера Антоніо Лукіча 2019 року. Стрічка стала дебютною повнометражною художньою стрічкою для українського режисера.

Вперше фільм демонструвався 4 липня 2019 року на секції East of West («На Схід від Заходу») 54-го Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах. Фільм вийшов в український кінопрокат 16 січня 2020 року

У фільмі, знятому у жанрах комедії та драми, піднімають вічну проблему батьків та дітей. Саме мати не пускає головного героя Вадима на роботу до Канади. У головних ролях Ірма Вітовська та Андрій Лідаговський.

«Віддана»

Український повнометражний фільм за мотивами роману «Фелікс Австрія» української письменниці Софії Андрухович. Події фільму розгортаються у XIX столітті в австро-угорській Україні у місті Станіславів. Фільм став повнометражним дебютом для його режисерки Христини Сиволап. У головних ролях — Маріанна Янушевич, Алеся Романова та Роман Луцький.

Гасло фільму: «Кожен отримує те, що хоче. Кожен має таку любов, якої прагне».

В український широкий прокат стрічка вийшла 16 січня 2020 року.

«Атлантида»

Український фільм режисера Валентина Васяновича. Переміг на Венеційському кінофестивалі у програмі «Горизонти». У фільмі «Атлантида» події розгортаються на Донбасі, який повернувся під контроль України.

Валентин Васянович працював над стрічкою як автор сценарію, режисер, оператор та співпродюсер. Раніше він працював оператором та знімав фільм «Плем'я» Мирослава Слабошпицького.

В український прокат фільм виходить 19 листопада 2020 року.

«Пульс»

Українська повнометражна спортивна драма режисера Сергія Чеботаренка, заснована на реальній історії української спортсменки, легкоатлетки, Паралімпійської чемпіонки 2008 року, п'ятикратної срібної та бронзової призерки літніх Паралімпійських ігор 2008, 2012 і 2016 років – Оксани Ботурчук.

Вихід стрічки виробництва компанії Kinorob в широкий український прокат заплановано на початок 2020 року.

«Наші Котики»

Комедійний фільм режисера Володимира Тихого про пригоди бійців АТО. Повна назва фільму «Наші котики або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з тимчасовими елементами військового стану». Одним з продюсерів фільму є Уляна Супрун.

Події фільму розгортаються у 2014 році на початку війни. Це трагікомічна історія пригод трьох бійців АТО, що трапляється з ними під час бойового чергування на «найглухішій» з усіх можливих позицій фронту. За основу взяли реальні розповіді бійців добробатів та ЗСУ.

У прокаті з 30 січня 2020 року.

«Черкаси»

Український художній фільм режисера Тимура Ященка про оборону однойменного морського тральщика, заблокованого російськими військами в бухті Донузлав у березні 2014 року під час анексії Криму. Стрічка створена за підтримки Держкіно України.

Мишко та Лев — хлопці з українського села, що з різних причин опинилися на воєнному кораблі ВМС України «Черкаси», дислокованому в порту кримського озера Донузлав, під час подій на Майдані 2014 року.

В український прокат версія стрічки має вийти 27 лютого 2020 року.

«Інший Франко»

Стрічка є біографічною драмою про молодшого сина письменника Івана Франка, який відзначився бурхливим життям і таємничою смертю.

Головну роль Петра Франка виконує актор В’ячеслав Довженко (відомий за фільмами «Кіборги», «Свінгери»), а його дружину Ольгу зіграє акторка Надія Левченко (відома зйомками в телесеріалі «Черговий лікар»). Роль товариша Франка-молодшого виконає режисер Ахтем Сеітаблаєв («Кіборги», «Хайтарма», «Чужа молитва» та ін.), а доньку сина Каменяра зіграє Ірина Кудашова (серіал «Школа»).

90-хвилинний фільм «Інший Франко» виграв конкурс Міністерства культури України 2018 року під робочою назвою «Третій син Каменяра». Бюджет кінострічки становить понад 30 мільйонів гривень. Для режисера фільму Ігора Висневського стрічка стане повнометражним дебютом.

Прокат фільму запланований на другу половину 2020 року.

«Екс»

Кримінальний бойовик «Екс» засновано на реальних подіях. На сленгу, яким користувались тодішні революціонери, екс – це експропріація, найефективніший спосіб фінансування активістів. Сценарій до фільму написав Ярослав Яріш. Свою роботу він подав на літературний конкурс «Коронація слова», де її помітив один із членів журі режисер Сергій Лисенко. Разом вони знайшли продюсера та подали проект на розгляд Держкіно. Таким чином отримали майже 13 млн.грн. з державного бюджету на виробництво стрічки. Знімали у Львові, Києві та на Київщині.

Події розгортаються на Галичині у 1932 році. Група хлопців хоче пограбувати поштове відділення у невеличкому містечку. Кошти мають піти на підтримку осередків спротиву та посилення боротьби з окупаційною владою. Мирна акція, яка мала на меті передусім привернути увагу до революційної діяльності, перетворюється на криваву бійню.

Помилка в діагнозі (Ми є... Ми поруч)

Знаний лікар-хірург помиляється в діагнозі семирічного хлопчика, сина своїх друзів і свого хрещеника, – і той помирає в нього на операційному столі. В шокованому стані Олексій пише заяву про звільнення. З ним починають траплятися містичні історії. Лише в кінці шляху Олексій дізнається правду.

Це перший за більше ніж десять років фільм відомого українського режисера Романа Балаяна. Всі події у фільмі розгортаються у Києві. Роман Балаян вирішив зробити стрічку чорно-білою.

Режисер та сценарист Роман Балаян. Дата показу ‒ осінь 2020 року.

«Погані дороги»

Екранізація однойменної п'єси Наталії Ворожбит. Фільм скаладатиметься з чотирьох новел (із шести), що розкажуть реальнії історії мешканців Донбасу та українських військових, чиє життя проходить по обидві сторони лінії розмежування.

Режисер порівнює свій фільм зі стрічками «Гордість і упередження й зомбі» та «Авраам Лінкольн: Мисливець на вампірів», які популяризують патріотизм засобами розважальної, масової культури. За його словами, ідея стрічки з’явилася після того, як режисер побачив різноманітні художні інтерпретації образу Шевченка під час Майдану.

Фільм вийде у 2020 році. Точна дата релізу поки невідома.

«Шевченко: перший самурай» 

Проєкт Романа Перфільєва «Шевченко: перший самурай» став переможцем конкурсу патріотичного кіно, який організувало Держкіно.

Фільм зняла компанія Kristi Films, продюсером виступає – Юрій Мінзянов, який також працював з проєктом фільму «Припутні». Тараса Шевченка зіграє Роман Луцький, знайомий глядачам по «Сторожовій заставі» та фільму «Брати. Остання сповідь». 

«Толока»

Український фільм режисера Михайла Іллєнка. Романтична балада є екранізацією Шевченкового вірша «У тієї Катерини хата на помості…»

Кінопроєкт «Толока» став одним із переможців 3-го конкурсного відбору Держкіно. Картина отримала державну фінансову підтримку в 98% вартості — майже 28,4 мільйони гривень. Загальна вартість фільму становить майже 29 мільйонів гривень.

У широкий український кінопрокат стрічка вийде 12 березня 2020 до Шевченківських днів.

«Із зав’язаними очима»

Події фільму відбуваються після закінчення війни на сході України, коли суспільство намагається повернутись до звичайного життя. Головна героїня Юля переживає травму, пов’язану з втратою хлопця, але її оточення вважає, що вона повинна жити в нескінченній жалобі. Дівчина намагається почати нове життя. В цей час з'ясовується, що її хлопець живий і потребує грошей на операцію. На пошук коштів залишається одна ніч – яке рішення прийме Юля?

Автори сценарію - Тарас Дронь та Якуб Пирсак. Режисер - Тарас Дронь. У головних ролях: Маріна Кошкіна, Олег Шульга, Лариса Руснак.

«Я працюю на цвинтарі»

Робоча назва «101» – художній фільм 2020 року режисера Олексія Тараненко. Фільм є дебютом режисера у повнометражному художньому кіно. Сценарій фільму базується на україномовному перекладі Романа Коляди однойменної збірки 2016 року «Я працюю на цвинтарі» блогера Павла Бєлянського.

Головний герой, Олександр, в минулому архітектор, наразі працює на цвинтарі та має свою контору з виготовлення пам'ятників. Кожного дня до нього приходять нові люди для замовлення пам'ятників близьким. Життєві ситуації, іноді — сумні, іноді — комічні. Але і в житті головного героя є таємниця, яка не дає йому стати щасливою людиною.

Головні ролі у фільмі виконують український актор Віталій Салій та польська акторка Вікторія Городецькая.

Прем’єра 1 липня 2020 року.

«Довбуш»

«Довбуш» ‒ це фільм про Олексу Довбуша ‒‒ ватажка опришків ‒‒ народних повстанців в Карпатах та Галичині.

Про Довбуша знімали фільми вже неодноразово. Та режисер нової стрічки Олесь Санін обіцяє зробити сучасний та актуальний фільм, який буде комерційно успішним й цікавим практично всім.

Дата виходу ‒ 10 листопада 2020.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!