Які українські водійські посвідчення дозволені в ЄС. Роз'яснення

7579 1
Чи потрібно змінювати старі посвідчення на нові, чи перевіряють посвідчення водія при в'їзді в ЄС та чи доцільно мати посвідчення, які відповідають усім вимогам Євросоюзу, розповіли в інформаційній кампанії «Відкрий Європу».
фото: korrespondent.net

фото: korrespondent.net

Чому виникла тема недійсності водійських посвідчень?

Угодою про асоціацію передбачено імплементацію Україною Директиви Ради №91/439/ЄЕС та Директиви 2006/126/ЄС, які стосуються посвідчень водія. Україна має перенести їхні положення в національне законодавство до 1 листопада 2017 року.

Директивами передбачено: оснащення водійського посвідчення мікрочипом для більшого захисту, встановлення терміну дії посвідчення для водіїв приватного транспорту максимум на 15 років, для водіїв-професіоналів – 5 років, а також запровадження обов’язкового медогляду.

Чи означає це, що для поїздок до ЄС українські водії повинні поміняти нинішні права на нові?

Ні. Для короткострокових поїздок до Євросоюзу можна продовжувати користуватися чинними на сьогодні посвідченнями водія. У тому числі тими, що не мають терміну дії, тобто безстроковими – ламінованими або у вигляді картки.

Згідно з Міжнародною конвенцією про дорожній рух, вимога щодо зазначення в правах терміну дії стала обов’язковою з 29 березня 2011 року. Однак видані до того часу посвідчення, у тому числі без терміну дії, залишаються чинними, також і для поїздок за кордон. Такий саме принцип закладено і в директивах ЄС, що стосуються посвідчення водія.

Чи перевіряють посвідчення водія при в’їзді до ЄС?

Перевірка посвідчення водія не входить до компетенції прикордонних та митних служб країн-членів ЄС, це також не передбачено Шенгенським візовим кодексом. Тобто, якщо прикордонник серед інших документів просить показати посвідчення водія, він не має наміру перевірити термін його дії.

В яких випадках українцям доцільно мати посвідчення водія, яке цілком відповідає вимогам ЄС?

Нове посвідчення водія може стати в пригоді при довгостроковому перебуванні громадянина України на території Євросоюзу – наприклад, для роботи чи навчання. Адже в цьому випадку процедура визнання посвідчення стане простішою.


Читайте також:
15 Березня, 2018 15:25
sv тоесть очередной укр. развод
живу а австрии, с украинскими правами (образца 2007 г. пластик) могла ездить в Австрии а течении 6 мес. потом нужно сдавать практику и экзамен . Узнавала или есть какая то разница для Австрии между старыми правами и новыми 2018г. сказали НЕТ.тоесть , для туристов и для укр. живущих за границей, ничего не поменялось!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!