Які зміни відбулися у Львові та області у питаннях управління поводження з відходами

1252 0
Tvoemisto.tv спільно з ГО Zero Waste Львів провели дискусію на тему: «Регіональний план управління відходами у Львівській області: Затвердити не можна відхилити».
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Львові обговорили проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження регіональних планів управління відходами», який оприлюднили напередодні, 9 січня на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України до консультацій з громадськістю. Зокрема, виконавча директорка ГО «Нуль відходів Львів» Ірина Миронова закликала місто, область, громадські організації та бізнес уже починати працювати над впровадженням якісних підходів до управління відходами, керуючись тими напрацювання, що є, а також враховуючи досвід інших країн.

«Попри війну і на національному рівні триває реформа сфери управління відходами, зокрема в червні минулого року нарешті прийняли закон про управління відходами, який передбачає такий національний план до 2030 року. Також мають бути регіональні плани управління відходами, а в громадах, де мешкає понад 50 тисяч людей, – місцеві», – пояснила вона.

Так, приміром, для Львівської області такий регіональний план управління відходами наразі перебуває на стадії проєкту. При цьому заступниця директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Ганна Башта зазначила, що ще у 2019 році Міністерство довкілля зобовʼязло всі обласні адміністрації розробити такі регіональні плани, а департамент тоді ж виділив кошти та розпочав розробку. Через рік, відповідно до процедури, план подали на погодження до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерства інфраструктури й отримали низку зауважень.

«Міністерства мали проаналізувати, чи відповідає наш план національному, чи там враховані всі вимоги згідно з чинним законодавством. Були зауваження від Мінінфраструктури, але не суттєві, і ми їх усували… Після цього надійшов лист від Міндовкілля про те, що є вимога все законодавство в частині управління відходами привести у відповідність до європейського, тому вони припиняють розгляяд таких регіональних планів, не лише для Львівської області, допоки не прийметься нове законодавство. Недавно стало відомо, що в інших областях працюють за цими планами, можливо, вони погоджені на рівні області, але є обовʼязкова вимога погодження від двох міністерства», – додала вона.

Ірина Миронова зауважує, що, наприклад, в Хмельницькій області була публічна презентація плану за участі Міндовкілля, його оприлюднили і він відповідає методиці розробки таких регіональних планів. Тому, зауважує вона, дуже важливо мати публічний діалог, аби розуміти, що є в такому плані для Львівщини зокрема.

На запитання про те, як у Львові нині працюють із відходами та що змінилося, керівник профільного ЛМР Петро Кінаш каже, що місто має певні плани та завдання, які потрібно виконати до кінця року. Зокрема, йдеться про повноцінне забезпечення контейнерами для різних видів сировини (ПЕТ, скло та органіка) і зменшення вивезення твердих побутових відходів.

«Ми маємо інформацію стосовно всіх контейнерних майданчиках, що діють в місті, розуміємо, де і яке сортування. Загалом до кінця цього року поставили собі завдання повністю закрити місто під різні види сировини: ПЕТ, скло, органіка – це три пріоритети на цей момент. Кожному перевізнику розробили дорожню карту, знаємо, скільки той чи інший має контейнерних майданчиків, які і якими фракціями закриті, які – ні. Перевізники розписали свої плани, а ми як управління їх відстежуємо», – каже він.

Окрім цього, зі слів Петра Кінаша, за останні три місяці місто почало доставляти контейнери для скла і в такий спосіб вже покрили орієнтовно 40% міста. Для прийому ПЕТ-відходів забезпечені 98% майданчиків, а органіки – 80%. 

«Основне завдання і місія – це створити культуру сортування відходів. Згідно з планом від Міндовкілля ми маємо на 50% зменшити вивіз твердих побутових відходів, зараз це вдалося лише на 5%, але ми активно відсортовуємо органіку, ПЕТ та скало і маємо вийти цього року вже на показник у 10-15% – щоби ми сортували і віддавали заводам на переробку», – додав керівник управління. 

Окрім цього, у місті станом на сьогодні виконали понад 90% робіт із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Планували завершити їх ще весною 2022 року, але, зі слів керівника ЛКП «Зелене місто» Тараса Калужного, через війну відтермінували до весни-літа цього року. Наступний етап – біологічний – висадження дерев, кущів тощо. 

Щодо сміттєпереробного заводу, то там виконали лише 20-25% робіт, які необхідні: розроблена та затверджена проєктна документація, що пройшла комплексну експертизу, підрядник вже працює на території. 

«У серпні 2023 року маємо завершити, якщо не буде інших надзвичайних ситуацій, збудувати комплекс та запустити в експлуатацію. Хочу нагадати, що всі ці роботи проводимо за кошти ЄБРР та ЄІБ, тому вони під наглядом і все відповідає європейському законодавству», – зазначив він.

Проєктна потужність, як зауважив Тарас Калужний, такого заводу – 250 тисяч тонн відходів на рік, тобто близько 700 тонн на добу (нині Львів приймає понад 600 тонн шодня). Він додає, що у заводу буде гнучка технологія, яка дозволить на будь-якому етапі збільшити потужність і глибину переробки відходів.  Також у Львові є станція компостування, куди привозять органіку і яка, за словами Калужного, показує добрі результати. Надалі її потужності планують збільшити вдвічі. 

Ірина Миронова закликала як під час розробки регіонального, так і міського планів керуватися насамперед ієрархією управління відходами, починати з запобігання їхньому утворенню, а особливо тих, які неможливо переробити. Також вона зауважила, що економічні стимули мають впроваджувати за принципом «Плати за те, що викадаєш».

«І попри те, що затвердження регіональних планів від того чи іншого Міністерства нема, ніхто не забороняє їхнє обговорення. Нам треба починати цей процес майже спочатку і не чекати. Дорожня карта на нацоінальному рівні є, досвід інших країн є, тому впроваджувати правильні підходи до управління відходами можна вже», – додала вона на завершення. 

Додамо, що захід відбувся в межах проєкту «Аналіз i моніторинг впровадження національної політики та регіональних стратегій щодо поводження з ТПВ в областях Карпатського регіону України», який ГО «Нуль відходів Львів» реалізовує у співпраці з ГО «Екосфера» в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.
 
Партнерська публікація

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!