Якою буде національна поліція в Україні: 7 фактів

4860 0
Верховна Рада ухвалила закон, який визначає правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських.

Законопроект №2822 про національну поліцію в другому читанні та в цілому підтримали 278 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер. Закон визначає, що національна поліція - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки.

1. Згідно із законом, систему поліції становить центральний орган управління та територіальні органи поліції.

2. У складі поліції функціонують кримінальна та патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція та поліція особливого призначення.

3. Керівника поліції призначає на посаду і звільняє Кабінет Міністрів України за поданням прем'єр-міністра відповідно до пропозицій міністра внутрішніх справ.

4. Діяльність поліції спрямовує та координує Кабінет Міністрів через міністра внутрішніх справ.

5. Згідно з поправками, розглянутими в залі засідань парламенту, закон передбачає, що структуру центрального органу управління Нацполіції затверджує її керівник за погодженням з главою МВС. Аналогічною є процедура призначення керівників територіальних органів Національної поліції.

6. Закон передбачає, що поліцейські можуть бути залучені до участі в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки.

7. В ухваленому законі прописано права та обов'язки поліцейського під час виконання службових обов'язків, порядок застосування поліцейських заходів. Крім того, прописано процедуру проведення конкурсу на посаду поліцейського. Для забезпечення прозорого конкурсу та просування по службі поліцейських на підставі об'єктивного оцінювання професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського в органах поліції створюються постійні поліцейські комісії.

Закон набуває чинності через три місяці з дня, що йде за днем публікації, за винятком деяких положень. У частині про поліцейські підрозділи патрульної поліції в Києві цей закон набуває чинності з дня його публікації. У частині про поліцейські підрозділи у Львові та Одесі закон набуває чинності з 20 серпня 2015 року.

Джерело: Інтерфакс-Україна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!