Без гарантованої ціни та з двома рахунками. Все про платіжки львів’ян у лютому

3535 2
Львів’яни вже почали отримувати платіжки за січень, в яких вартість опалення та гарячої води знизили на 22%. Водночс із 1 лютого подорожчала вартість холодного водопостачання. Tvoemisto.tv зібрало найпоширеніші запитання, що стосуються платіжок за комуналку в лютому.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Кому і скільки платити за газ

Із 1 січня в Україні з’явилося дві ціни на газ, яку споживачі могли обрати самостійно. Гарантована ціна на газ становить 5,5 грн за кубометр газу без ПДВ. Ця ціна мала залишатися незмінною до кінця опалювального сезону. Ті, хто відмовився від гарантованої ціни, мали б платити щомісяця різну суму, залежно від того, якою буде ціна на газ на ринку.

Втім у січні Кабмін відмовився від гарантованої ціни на газ та прив’язав її до вартості на нідерландському газовому хабі TTF. Наприкінці січня «Нафтогаз» розрахував вартість за новою ціною, яка становить 4,65 грн за кубометр без послуги оператора та торговельної націнки. Кінцева ціна газу за січень становить 5,9 грн за кубометр.

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

Чому за газ надходять дві платіжки

Із початку року споживачі газу почали отримувати по дві платіжки за газ: за його вартість та транспортування. Дві платіжки збентежили споживачів, а деяким із них довелося платити за транспортування до будинків, у яких немає газу. Тож уряд пообіцяв друкувати обидві платіжки на одному аркуші, аби не збурювати населення. Втім два окремі рахунки залишать без змін. Раніше вартість доставки газу зазначали окремим рядком в загальному рахунку.

Скільки платити за транспортування газу

В Особистому кабінеті на сайті 104.ua вже є розділені рахунки, де кожен споживач може бачити, скільки він повинен заплатити за газ як товар, і за його доставку. Для АТ «Львівгаз» тариф на доставку становить 1 грн 8 коп. із ПДВ.

За основу розрахунку беруть обсяг споживання газу для кожного окремого споживача, за минулий «газовий рік»: від початку жовтня до кінця вересня. Цей індивідуальний об’єм використання газу розділяють на 12 частин та множать на чинний тариф на доставку газу. Для АТ «Львівгаз» тариф на доставку становить 1 грн 8 коп. із ПДВ.

Наприклад, клієнт спожив від 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019 року 100 кубометрів газу. Щомісячну плату при цьому розраховують таким чином:

100 куб. м/ 12 міс * 1,08. = 9 грн.

Якщо клієнт «Львівгазу» заощадив паливо та зменшив обсяги споживання газу, вже наступного газового року вартість транспортування буде меншою.

Як це вплине на тепло і гарячу воду

Платіжки за опалення і гарячу воду за січень «подешевшали» приблизно на 22%. Це пов’язано якраз із тим, що в січні вартість газу також була нижчою, ніж торік. «Львівтеплоенерго» та «Залізничтеплоенерго» вже зробили перерахунок у платіжках, тож львів’яни платитимуть на 300-400 грн менше.

Читайте також: У лютому субсидію та пільгу на абонплату за доставку газу нарахують автоматично

Як повернути різницю за «Газовий запас»

У вересні споживачам газу пропонували скористатися акцією та купити газ за літніми цінами. Нова ж ціна на газ на січень – 4,65 гривень за кубометр – виявилась нижчою за ціною «Газовий запас»: переплату українцям повернуть після завершення опалювального сезону.

Чи подорожчала холодна вода

Із 1 лютого у Львові подорожчала холодна вода. За водопостачання замість 10,33 грн за м/куб. доведеться платити 13,87 грн, а за водовідведення – 6,43 грн замість 5,4 грн. Загальна вартість холодної води у Львові зросла на 4 грн, втім за новими тарифами львів’яни платитимуть уже в березні за послуги за лютий. 


Читайте також:
16 Лютого, 2020 14:44
666 ... про що буде мій "додатковий" коментар ? ... про ваші "цінності" , які ви виклали в рубриці "про нас" ( тобто -- про себе) ... Слава Україні ! ...
16 Лютого, 2020 14:28
666 ... знову прибрали мій коментар ... то нащо вивіску залишили -- " додати коментар" ? ... я ж на вас(хворих та убогих) не ображаюсь і можу таки конкретно додати ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!