Якою може бути Україна завтра. 9 правил сталого розвитку

3517 0
Несторівська група, до якої входять відомі експерти та активісти - Вікторія Бриндза, Євген Глібовицький, Мирослав Маринович, Святослав Павлюк, Ярослав Грицак та інші авторитети для суспільства нещодавно під час бізнес-сніданку «BreakWest» представили «Договір гідності заради сталого розвитку». Tvoemisto.tv пропонує ознайомитися з основними тезами, які можуть привести Україну до гідного майбутнього.
Фото: krytyka.com, drohobych.com.ua, gazeta.lviv.ua

Фото: krytyka.com, drohobych.com.ua, gazeta.lviv.ua

Несторівська група об'єднує фахівців з різними поглядами та різним професійним досвідом. Вона утворилась на початку 2012 року як результат зацікавлення Унівською групою у Львові, яка розробляла стратегію сучасного розвитку міста. Тепер група розширила горизонти і пропонує дійсно цікаві тези, ідеї та правила, за якими "Україна могла б перейти до світолгляду, де кожен ніс би відповідальність за свої дії". Адже це одна з частин успішного розвитку країни. А ось і інші правила та тези сталого розвитку України, або ж - суспільного договору:

1. Перш за все, більшість українців хочуть жити саме в незалежній Україні. Ми сталися як політична нація, тому потрібно рухатися далі.

2. За словами спікерів Несторівської групи, критично важливою для українців є гідність. Вона обєднує українців, наскільки східно вони б не жили. Гідність для них є важливіша.

3. Необхідно домовитися говорити про те, що потрібно говорити, а не про те, що хочеться. Потрібно розставляти пріоритети. До прикладу, це питання мови, федералізація, тощо. Тобто, теми, які роз'єднують.

4. Готовність перейти від гри з нульовою сумою до гри з позитивною сумою. Нульова сума – це коли Вам хочеться, щоб у Вас було все, а у когось нічого. Тобто важливою є спільна праця, приймати спільні рішення.

5. Визнання суспільної регіональної різноманітності. Треба зрозуміти ці відмінності. Наявність різних моделей розвитку в регіонів – це позитивний досвід.

6. Переосмислення взаємин держави і суспільства. Держава є інструментом суспільства, а не стоїть над ним.

7. Дотримання принципу спільної відповідальності. Кожен на своєму місці повинен взяти на себе особисту відповідальність.

8. Відкритість і прозорість правил гри. Тобто відкритий доступ до важливих стратегічних джерел, які впливають на розвиток держави.

9. Останньою тезою є те, що повага до гідності інших людей має передбачати повагу до їх пасивності. Певна частина все рівно буде хотіти, щоб хтось щось робив замість них, щоб ними опікувались. Але ця пасивність не повинна перешкоджати заважати активним членам суспільства.

Бізнес-сніданки «BreakWest» об'єднують представників бізнесу Західної України та сприяють налагодженню ділових відносин, нових знайомств та обміну досвідом. «BreakWest»  – це середовище для розвитку та росту.

Відеозаписи попередніх бізнес-сніданків – зокрема, із Андрієм КузьменкомЄвгеном Глібовицьким та іншими можна переглянути на youtube-каналі Tvoemisto.tv.

Опублікувала Оксана Матійків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!