Політична реклама

Якщо зміни до Житлового кодексу наберуть чинності, більшість львівських підприємців все одно не зможуть виселити, - юрист

1212 0
Якщо Президент України підпише законопроект "Про внесення змін до ст. 6 Житлового кодексу", який забороняє використовувати квартири для виробничих потреб, у тому числі і для розміщення офісів, більшість львівських підприємців все одно зможуть залишатись на місцях. Якщо ж їх вимагатимуть виїхати з приміщенням або штрафуватимуть, то бізнесмени можуть захищати свої права у суді. Таку думку у коментарі для медіа-порталу «Твоє місто» висловив керівник програм Львівського центру юридичного захисту населення Олександр Атаманів.

 « 99% магазинів, перукарень чи інших установ Львова, які розташовані в квартирах, або вже переведені в нежитловий фонд, що робилося років 10 тому, або мають дозволи Львівської міської ради (департаменту житлового господарства і інфраструктури ), які  дозволяють їм використовувати житлові приміщення як не житлові. Таким чином на законних підставах ці приміщення були перепрофільовані. І, якщо після змін Житлового кодексу дійде до судового розгляду, то при об`єктивності суду  буде визнано, що ці приміщення експлуатуються законно», - пояснив медіа-порталу "Твоє місто" Олександр Атаманів.

У той час акт загальнодержавного значення не матиме ваги над актом місцевого значення (рішення виконавчого комітету ЛМР від 09.03.2007 № 112 та рішення від 27.10.2006 №1206 департаменту житлового господарства і інфраструктури), доти, поки його не скасують у судовому порядку, - продовжує експерт.

Тому  "законних підстав виселяти або штрафувати орендарів тих приміщень, які вони вже займали", юрист "не вбачає". 

Натомість на думку юриста, із внесенням змін до Житлового кодексу проблеми можуть виникнути у підприємців, які захочуть отримати дозвіл на оренду та використання приміщень після набрання чинності закону. Оскільки у законопроекті є терміни, які можна по-різному тлумачити. Зокрема, немає чіткої ідентифікації – що таке виробничі потреби. То ж, про свої права на оренду квартир бізнесмени зможуть посперечатись юридично. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!