Вакансії: на які пропозиції відгукується молодь?

4448 0
Все частіше молоді люди вирішують йти працювати, жертвуючи повноцінним традиційним навчання. Як ринок праці сприймає молодих працівників, що обирає молодь та на які оголошення відгукується обговорювали під час HR-семінару, організованому юридичною компанією HD Partners та Львівською консалтинговою групою.
фото:patrioty.org.ua

фото:patrioty.org.ua

«Є лише 15 основних професій, де беруть молодих людей»

«Якщо раніше до нас зверталися випускники, або ж люди, котрі навчалися на 5 курсі і хотіли тимчасову роботу, то зараз все частіше резюме надходять від  студентів 3 курсу, які хочуть не стажуватися, а працювати, заробляти гроші і готові заради цього перейти на вільне відвідування, або ж на заочну форму навчання», – розповідає Оксана Абраменко, представник Львівської консалтингової групи.

За даними rabota.ua, найчастіше молодих людей запрошують на роботу, де не потрібно мати диплом, або глибоких знань у тій чи іншій сфері.

«Є лише 15 основних професій, де беруть молодих людей. Це здебільшого творчі професії, пов'язані, зокрема, із дизайном, розробкою. Виробництво та IT, до слова, на 14 місці. Тобто якщо раніше, IT активніше залучала молодих людей, то зараз ця тенденція знизилася», – наголошує Оксана Абраменко.

На які оголошення найчастіше відгукуються?

Молоді люди не шукають оголошень у газетах, чи на відповідних порталах, перспективні пропозиції вони найчастіше знаходять у соцмережах і не відгукуються на звичайні оголошення зі стандартним переліком штампованих вимог.

Оголошення про вакансії в ІТ дуже відрізняються у позитивному значенні, адже там акцент не на те, що треба робити, а те, що їм пропонують. Також найбільш виграшними для роботодавця будуть оголошення-вакансії у форматі відео чи інфографіки.

«Молодь стає сама собі роботодавцем»

«Молодих людей цікавить передовсім проектна робота, вони не думають про кар’єру  і часто вибирають професію, яка відповідає не майбутній спеціалізації, а хобі, яке вони хочуть перетворити на майбутню роботу, – зазначає Оксана Абраменко. – Зазвичай такі люди мають великий досвід у волонтерській роботі та організації різних заходів. З їх ініціатив виникають стартапи, відтак, молоді люди фактично стають самі собі роботодавцями».

Яка загроза для традиційної освіти?

Тривожним фактором є те, що для молодих потенційних працівників вартість традиційної освіти є меншою за ту, яку вони можуть отримати в рамках різноманітних тренінгів та онлайн-курсів. Вони все частіше вважають традиційну освіту другорядною і йдуть на курси, щоб швидше отримати знання і швидше їх застосувати.

«Дуже часто, коли в оголошенні про вакансію серед вимог є вища освіта, то молодь не відгукуються на таку пропозицію, – наголошує Оксана Абраменко.  Відтак, роботодавці повинні розуміти, що старими методами не вдасться залучити молодих працівників, і, найважливіше, не вдасться їх втримати. А такий постійний пошук кандидатів є дуже затратним для бізнесу».

Читайте також: Дисонанс на ринку праці: що вимагають працедавці та чого хочуть працівники

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!