Яким буде готель на розі Вірменської та Краківської

6937 0
За кілька тижнів на розі вулиць Краківської-Вірменської розпочнуть будувати готель. Він відтворюватиме архітектуру XIX століття, а залишки кам'яниць XVI-XVII століть збережуть та музеєфікують.
фото: zaxid.net

фото: zaxid.net

В історичному ареалі Львова – на розі вулиць Краківська - Вірменська невдовзі розпочнуться будівельні роботи зі зведення готельного комплексу площею понад 1000 кв м. Автори проекту готелю стверджують, що фасад будівлі гармоніюватиме із архітектурними об’єктами центральної частини Львова, а забудовник запевняє – історичну спадщину Львова, віднайдену під час археологічних розкопок на місці майбутнього готелю, буде збережено.

Нагадаємо, епопея із будівництвом готельного комплексу на розі вулиць Краківської-Вірменської розпочалась ще в 2004 році, коли виконком Львівської міськради прийняв рішення про відтворення втраченої історичної забудови північного ринкового кварталу в межах: вул. Краківська - вул. Вірменська, 12; вул. Вірменська - вул. Краківська, 4. Згодом цю територію відвели для забудови готельного комплексу. Інвестором проекту стала компанія ТОВ ВП «Будінвест», яку пов’язують із братами Дубневичами.

Читайте також: Львів'яни склали інтерактивну карту скандальних забудов

Площа території, відведеної «Будінвесту», становить 868 кв м, а земельна ділянка під готель розташована в зоні охорони культурних пам’яток ЮНЕСКО. У 2010 році міська рада Львова та ТОВ ВП «Будінвест» організували міжнародний архітектурний конкурс на проект готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу. Тоді переможцем став австрійський архітектор Герман Губерт. Однак, проект Губерта був критично сприйнятий львів’янами через атипове як для центральної частини міста архітектурне рішення та форму об’єкта. Цей проект отримав народну назву «бункер».

Після низки громадських протестів та п'яти громадських слухань інвестор відмовився від реалізації архітектурного проекту Губерта. Новий проект готелю за кошти інвестора у 2010 році почали розробляти архітектори науково-дослідної лабораторії, що функціонує при кафедрі реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка».

Водночас реалізація проекту затягнулась через віднайдені під час розкопок на розі вулиць Краківської-Вірменської рештки фундаментів кам’яниць, датованих XVI-XVII століттям. Археологічні дослідження території розпочались ще у 2007 році та тривають досі.

Після п’ятирічної перерви про будівництво готелю в історичній частині Львова знову заговорили. 9 червня цього року головний архітектор проекту готелю на вул. Краківській - Вірменській Юрій Дубик, керівник археологічних розкопок на розі згаданих вулиць Олег Осаульчук та директор компанії забудовника ТОВ ВП «Будінвест» Ігор Миколайчук представили на суд громадськості остаточний, за їхніми словами, архітектурний проект готелю та розповіли, як зберігатимуть віднайдені під час розкопок рештки кам’яниць історичного Львова.

Юрій Дубик під час презентації запевнив, що новий проект, розроблений ним у співавторстві із колегами з НУ «Львівська політехніка», відображає вимоги щодо будівництва в умовах регенерації історичного кварталу з використанням у фасаді споруди архітектурних елементів середини XIX століття.

«Розробляючи проект ми використовували існуючі в історичних архівах документи про архітектурні особливості  будівель у цій частині міста, про парцеляцію, тобто розпланування ділянки зразка XVI-XVII століття. Первісно на розі Краківської – Вірменської стояли чотири будинки з поверховістю у три та чотири поверхи, тому розпланування ділянки під об’єктом буде орієнтовано саме на парцеляцію XVI-XVII ст. Для того, аби зберегти інтер’єр історичної доби, нами було прийнято рішення використати у вистрої фасаду майбутнього готелю архітектурні зразки середини XIX століття», - пояснив Дубик.

За його словами, у будівельному ансамблі, проект якого вже отримав схвалення у Мінкульті та розроблявся згідно рекомендацій інституту «Укрзахідпроектреставрація», заплановано зведення готелю з терасою на верхньому поверсі, ресторану, крамниць та цукерні на рівні першого поверху.

Заїзд до готелю буде облаштовано з вулиці Вірменської. Всі проходи і входи у внутрішні подвір’я будуть відтворені відповідно до архівних матеріалів. Вітрини першого поверху, за словами Дубика, збережено у стилі архітектурних перетворень середини XIX ст.

Директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук, який з 2007 року курує розкопки на розі вулиць Краківської-Вірменської під час презентації розповів, що археологічні дослідження на об’єкті перебувають на кінцевому - третьому етапі, до реалізації якого приступили у квітні цього року.

«Мова про третю чергу розкопок. Після двох перших, які відбувались у 2007, 2010 та 2011 роках нашим фахівцям вдалось віднайти добре збережені рештки фундаментів кам’яниць. Залишки однієї з кам’яниць на вул. Краківській, 12 були у настільки доброму стані, що ми рекомендували її зберегти, музеєфікувати та експонувати у новозбудованому готельному комплексі», - розповів Осаульчук.

За його словами, під час розкопок на одній з ділянок було віднайдено рештки давньоруськї доби (приблизно XII-XIII ст.) у вигляді уламків кераміки та прясельця із рожевого шиферу, а також два скарби – срібний металобрухт та монети австро - угорської доби, найдавніша з яких датувалась 1914 роком. Всі ці матеріали, переконаний археолог, можуть бути експоновані у приміщенні майбутнього готелю.

Осаульчук розповів, що за три сезони 2007-2011 рр. було досліджено ¾ території (624 кв м із 868 кв м), відведеної під забудову готелю. З квітня цього року археологи розпочали дослідження решти території та переконують, що це не заважатиме забудовнику розпочинати зведення комплексу.

Директор ТОВ ВП «Будінвест» Ігор Миколайчук зазначив, що до першого етапу будівництва компанія приступить через два тижні. Всією необхідною документацією та погодженнями, за його словами, компанія вже володіє, а до значних фінансових витрат, пов’язаних із реалізацією проекту, забудовник вже звик.

«Ми вже витратили дуже багато грошей на всі необхідні дослідження, конкурси та етапи реалізації проекту. Відмовлятись від нього не маємо наміру. Під час будівництва враховуватимемо всі рекомендації архітекторів, археологів та науковців, що були причетні до розробки проекту», - запевнив Миколайчук.

Читайте також: Топ-9 найбільш проблемних будівництв у Львові

Ціна будівництва в історичній частині обійдеться «Будінвесту» приблизно у три рази дорожче, ніж, наприклад, будівництво такої площі готелю в іншому місці Львова, зазначив Миколайчук. За його словами, реалізація проекту дуже складна, бо вимагає виконання великої кількості умов щодо будівництва в історичному ареалі міста.

«Вивільнено велику кількість землі під час розкопок, яку треба вивезти, а для цього треба «загнати» туди техніку, що вже є дуже складно. Встановлення фундаменту буде складним рішенням, бо треба зберегти існуючі рештки кам’яниць. Буде важко, але реально», - наголосив забудовник.

Джерело: ZAXID.NET


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!