Яким буде меморіальний комплекс Героїв України у Львові. Відео

2709 0
У конкурсі мають врахувати місце для посадки поліцейського гвинтокрила.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Меморіальний комплекс Героїв України у Львові, який планують облаштувати на вулиці Мечникова, створять з врахуванням у мінімалістичних і стриманих ландшафтних рішень, які втілюватимуть місце тиші, роздумів та пам’яті. Комплекс міститиме сквер пам’яті, меморіальну площу та громадський простір. Про це на брифінгу під час стріму Tvoemisto.tv повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

«Йдеться про комплекс, де сьогодні вже поховані герої України, герої УПА, і тут щодня ховають наших Героїв. Разом з авторами меморіалу Небесної Сотні ми напрацювали концепцію поховань, керуючись аналогами закордонного досвіду мілітарних поховань, і враховуючи українські традиції»,  каже він.

Зокрема, йдеться про козацький хрест, форма якого характерна для таких поховань. Учасники конкурсу матимуть можливість використати таке рішення як базове чи запропонувати альтернативу. Серед інших важливих елементів, які будуть на меморіальному комплексі, – сквер пам’яті.

Читайте також: У Львові збудують меморіальний комплекс Героїв України

«Ми бачимо великий простір, який має стати ідеологічно та історично наповнений. Мінімалістичні і стримані рішення мають доносити до відвідувачів певні сенси. Це має бути місце тиші, роздумів і пам’яті у ландшафтній зеленій формі. Ми вважаємо, що цей комплекс, як і Небесної Сотні, повинен бути водночас як меморіальним, так і зразком сучасної меміоральної архітектури»,  додає головний архітектор Львова.

Ще один важливий елемент – меморіальна площа. Там мають проводити дні пам’яті, зібрання людей, тому потрібно, аби площа була до цього адаптована. У конкурсі також закладуть принципи стику з прилеглими вулицями, бо треба запропонувати людям місце для щоденного користування, зокрема, пішохідні простори, алеї, лавочки. Це все можна зробити на просторі, який примикає до житла і громадських будівель. Окрім цього, мають врахувати місце для посадки поліцейського гвинтокрила. Меморіальний комплекс, запевняє посадовець, не заважатиме місцю, де відбувається посадка.

Читайте також: Де у Львові краще облаштувати нове поле для поховань сучасних героїв

Нагадаємо, що 20 травня у Львові оголосили архітектурний конкурс на будівництво меморіального комплексу Героїв України. Рішення провести конкурс на кращу проєктну пропозицію меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вул. Мечнікова прийняли на виконкомі Львівської міської ради.

Марсове поле є продовженням Личаківського кладовища, де поруч із військовими УПА на початку війни почали ховати новітніх Героїв російсько-української війни. За цей час тут спочило 40 новітніх Героїв. Учасники архітектурного конкурсу мають запропонувати візію всього простору площею 2.8 га.

Для довідки

Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечнікова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил. У 196-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на Марсовому полі створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору з Замарстинівської в’язниці.

Софія Шавранська

Відео Антоніни Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!