Еко-сіті, каршерінг, кухня-студія. Яким буде місто майбутнього

3442 0
На просторі актуальної культури LEMinarium керівниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова розповіла про те, яким буде місто майбутнього.
Фото: photocult.com.ua

Фото: photocult.com.ua

Деякі міста живуть лише сьогодні, не думаючи про майбутнє. Але просто споживати ми більше не можемо, тому центральними ідеями розвитку міст, які хочуть жити стало:

- Щоб людина, яка живе в місті, своєю життєдіяльністю не забирала майбутнє в своїх нащадків,

- Щоб місто могло забезпечити себе необхідними ресурсами і одночасно утилізувати всі відходи, які воно створює.

Концепція міста майбутнього

У містах будуть користуватися сонячною електроенергією.

Графік цін на вироблення кіловату сонячної електроенергії від 1977-го року до 2013-го. Ціна падає, і є прогнози, що незабаром вартість сонячної електроенергії впаде на 40%, а до 2020 року вона стане найдешевшою енергією в світі.

Кількість сонячної енергії, що потрапляє на землю протягом однієї години в 5000 разів перевищує кількість спожитої енергії людством протягом року.

Проблема залишається в тому, що є дуже сонячні країни, а є країни, де сонячної погоди майже немає. Науковці зараз  працюють над тим, як цю енергію консервувати і передавати. Розробляються проекти єдиної світової електромережі, що дозволить з мінімальними витратами доставляти енергію між країнами і континентами.

Читайте також: Центр для «усиновлення» безпритульних тварин у Львові завершать будувати до Дня міста. Візуалізація

Все має бути поряд

Є житлові комплекси, що не пристосовані для пересування пішки. Там людині не цікаво, і їй немає чого зробити по дорозі. Від цього міста страждають через затори.  Для того, щоб, до прикладу, купити потрібну річ в спортивному магазині, потрібно їхати в центр міста. Натомість, живучи в центрі, можна зробити 10-15 справ дуже швидко.

Європейські міста будувались таким чином, що ми можемо багато чого зробити, пройшовши кілька метрів.

«Ні» багатоповерхівкам

В нашій країні багатоповерхові будинки роблять від бідності, тобто забудовник має маленьку ділянку і потрібно в неї помістити якомога більше квадратних метрів. Це економить багато коштів. В розвинених країнах такого майже немає. Можливий варіант, коли в офісних будинках на останніх декількох поверхах розміщені квартири, та це буде дуже дорого коштувати.


Щоб забезпечити таку щільність населення (коли житлові будинки будують багатоповерховими), потрібно збудувати для жителів паркомісця, підвести інженерні мережі, створити обслуговувальніі та комерційні функції. Для цього потрібно чимало коштів, тому в розвинених країнах будинки здебільшого не мають багато поверхів. В нас звикли будувати під принципом «якось буде», на всьому економлячи.

Цінність справжнього, автентичного

Цінність насправді творять не будинки, а люди, які в них живуть. Зараз в містах дуже багато туристичного, і, щоб  в центрі знайти щось живе, потрібно добре пошукати. Старі будиночки і розвішана білизна – це все те атмосферне, чого бракує нашим містам.  

До прикладу, місто Маріуполь. Там є старе дореволюційне місто, де розташовані старі будиночки з червоної цегли. Вони не є шедевром архітектури, але вони атмосферні навіть тією білизною, яку бабці вішають біля них. Десь є неймовірні прибудови, а десь стоїть дерев’яний туалет чи сарай. Це справжній побут, який цінний своєю атмосферою.

Багаторівневість буває корисною і не дуже

У Сінгапурі неймовірна щільність населення, і потрібно якось взаємодіяти з природою. Звісно добре було б,  до прикладу, створити підземний поверх,де б знаходились всі комунікації, і, коли потрібно, можна було б спуститись і полагодити ту чи іншу несправність. Транспорт, певні види постачання, які не потребують виходу на поверхню, щоб знаходились тільки там. Забір сміття повинен бути лише під землею, натомість, верхню частину міста залишити для кращих речей.

Звісно, багаторівневість в містах можна зробити «людяною», якщо добре над цим питанням.

Грошей в Токіо і Сінгапурі вистачає, тільки в Токіо, щоб перейти з однієї точки в іншу, потрібно витратити багато часу. В Сингапурі стараються робити перший поверх прозорим, будинки стоять на колонах, щоб можна було швидко пройтися навіть по діагоналі через квартал.

Природа також може бути розміщена на різних рівнях.

Економне виготовлення речей та їжі

Вартість продуктів харчування впала в 13 разів протягом минулих століть. Відповідно є тренд на зниження збереження їжі. Їжу виготовляють в великих запасах, і з’їсти її ми не встигаємо. Насправді дуже багато їжі викидається, цей коефіцієнт можна зменшити, якщо почнеться виробництво не в таких масштабних кількостях.  В США за останні 50 років зменшилось споживання їжі вдома більше ніж на 50%. Насправді міста стали дуже зручними і люди мають можливість жити окремо від своїх родичів, тому домогосподарства все частіше складаються з однієї людини. Для того, щоб розширити свій час перебування в центрі міста чи по справах, люди харчуються в громадських закладах, що виявляється набагато зручніше. Багато квартир будуються таким чином, що на кухні немає багато місця, або існує кухня-студія. Поки в людини немає сім’ї, вважається непотрібним витрачати час на приготування їжі, і квартири з великою кухнею купують тільки ті, хто дуже любить готувати.

Вирощення продуктів локально

Коли ми навчимось ефективно виробляти продукти локально, на них знизиться ціна. Зараз 70% роздрібної ціни припадає на транспортування, зберігання і супутні витрати. Крім того, до нас доїжджають лише ті продукти, які можуть жити 1-2 місяці. З розвитком науки, ми навчимося вирощувати більше їжі на кожному квадратному метрі. Ми виробляємо з одного квадратного метра 5 кілограмів помідорів на рік, а в Голландії на такій ж площі вирощують 55 кілограмів.

Пересування містом за допомогою каршерінгу

Є проблема з транспортом, бо в містах, здебільшого, один автомобіль – один пасажир.  Виходом з цієї ситуації може стати каршерінг. Uber – один з прикладів. Коли з’явився такий вид таксі, всі подумали, що це просто дешевий спосіб пересування. Але насправді в цьому є глибший сенс. До прикладу водій, який возить пасажирів, може здійснити одну поїздку на день, а може й взагалі не їхати. Коли йому потрібно дістатись  в якусь точку Львова, він може підвезти інших пасажирів. Такий вид транспорту може розвантажити місто.

Зараз є тенденція, що кожен, хто дістався певного рівня достатку, купляє машину. Кожного дня паркує її в центрі, поближче до роботи, і жаліється, що машину ніде поставити.  А тим часом в світі вже думають над іншим способом пересування.

Фото Олександри Сладкової

Опублікувала Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!