Яким має бути процес схуднення і до чого тут лікарі. Рекомендації МОЗ

7135 0
Дієта — це ж не лише капуста і куряче філе без спецій.
Фото: wworld.com.ua

Фото: wworld.com.ua

Якщо ви надумали худнути, зібралися з силами та повірили, що все вийде, скоріш за все виникає питання, з чого почати. Купувати абонемент у спортзал, досліджувати здорові рецепти чи здавати аналізи? В.о. міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун розповідає, який має бути процес схуднення і навіщо звертатися до лікарів.

Якщо індекс маси тіла понад 25, варто перевірити хвороби, що супроводжують надмірну вагу. Це — діабет 2 типу, предіабет, дисліпідемією (порушення балансу ліпопротеїнів крові), наявність серцево-судинних хвороб, у тому числі гіпертензії, серцевої недостатності, синдрому полікістозних яєчників, апное, чоловічого гіпогонадизму (браку статевих гормонів), астми, депресії, безпліддя, остеоартриту, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.

Читайте також: Як очистити організм від шлаків. У МОЗ рекомендують інтервальне голодування

Розрахувати масу тіла можна за прикладом: вага = 68 кг, висота = 165 см (1.65 м)
Розрахунок: 68 ÷ (1.65 у квадраті)= 24.98. Здоровий індекс маси тіла коливається від 18.5 до 24.9. Надмірна вага визначається ІМТ 25-29.5. ІМТ, менший за 18.5, є замалий. 

Окрім цього, варто:

  • здати аналізи, лікар має вивчити сімейну історію пацієнта, його/її спосіб життя та способи схуднення, які вже були випробувані;
  • на основі клінічного висновку, лікар має запропонувати схему схуднення;
  • ставлять за мету скинути від 5 до 15% ваги;
  • якщо є гормональні чи інші фізіологічні порушення — причини набору ваги, то слід усувати передусім їх;

Новий раціон мають запропонувати дієтолог чи санолог. От що мають передбачати зміни до раціону:

  • зменшити споживання калорій на 500-700. В окремих випадках, під наглядом лікаря, можна зменшити сильніше.
  • обрати ту дієту, що відповідає вподобанням пацієнтам. І низьковуглеводні, і низькожирові дієти співставно ефективні, проте більш гармонійно — скоротити споживання всього потроху, збільшити споживання овочів та білка, і суттєво скоротити кількість солі в їжі;
  • замінити шкідливі страви на здоровіші. Дієта — це ж не лише капуста і куряче філе без спецій. Худнути має бути приємно.
  • до речі, порада, що «снідати обов’язково» не знайшла підтвердження на системному рівні.  Але це стосується дорослих;

Тренер та/чи фізіотерапевт мають підібрати для пацієнта план фізичних навантажень:

  • аеробні навантаження 3-5 разів на тиждень, їхня інтенсивність має поступово зростати;
  • силові вправи для всіх основних груп м’язів слід робити 2-3 рази на тиждень;
  • допомогти пацієнтові стати більш активним упродовж дня.
  • усі рекомендації слід давати з урахуванням фізичних можливостей конкретної людини;
  • фізичні навантаження — це не просто «спалювання калорій». Це нарощення м’язової маси, а отже, здатності організму в стані спокою витрачати більше енергії. Це підвищення самооцінки пацієнта. Це виділення дофаміну та ендорфінів під час заняття. Це зменшення рівня стресу, бо під час тренування люди думають про тренування, а не рефлексують і панікують (здебільшого).

Нарешті, потрібна підтримка та вирішення поведінкових проблем, що призводять до набору ваги. У цьому допоможуть когнітивно-поведінковий терапевт, психіатр (в разі депресії чи тривожності), клінічний психолог.

  • налагодити повноцінний сон;
  • навчитися управляти стресом;
  • контролювати що і коли їсте;
  • знати, як управляти нападами бажання поїсти, розірвати цикл «мені зле — треба щось з’їсти — мені зле, бо набираю вагу»;
  • знайти групу підтримки — професійну, а також в колі близьких. Поєднання дієти та/або фізичної активності та психологічної допомоги робить схуднення більш ефективним і стабільним упродовж тривалого часу.

Буває так, що зміна способу життя не допомагає, або вага вертається, чи людина вже має наслідки зайвої ваги або ожиріння. У такому разі потрібне медикаментозне лікування ожиріння. Є декілька ланок: вплив на ферменти, прийом вітамінів та гормонів, вплив на рецептори нейромедіаторів.

Читайте також: Чому ходити пішки - корисно. Пояснення МОЗ

Знадобиться також терапія супутніх станів, як-от діабету 2 типу. Ліки підбирають в межах протоколу, але для конкретного пацієнта і його стану. У деяких випадках потрібна операція зі зменшення шлунку.

Лікування ожиріння — це складна задача, бо це — хронічний стан, і він потребує постійної оцінки з боку лікаря та зміни схеми лікування за потреб. Саме тому у МОЗ наголошують на поєднанні боді-позитиву як любові і піклування про себе, на необхідності лікування цього стану разом із фахівцями. Якщо у вас не має ожиріння, то запобігайте набору ваги та худніть за допомогою оптимізації харчування, фізичної активності та підтримки оточення. 
 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!