Яким нам запам’ятався Львів-2015: найголовніші події

1918 0
Львів розумний, транспортний, безпечний, туристичний чи ремонтний? Чим найбільше запам’ятався нашим читачам Львів впродовж 2015 року?Tvoemisto.tv пропонує пригадати топ найбільш хвилюючих подій у житті мешканців.

Сквер святого Юра.

Найболючішим та найбільш обговорюваним питанням для львів’ян в цьому році став сквер св. Юра. Ще в березні мешканцям міста представили в інтернеті відредаговану версію концепції проекту пам’ятника Митропилиту Андрею Шептицькому та реконструкції площі святого Юра. Загалом з міського бюджету на реконструкцію площі ще на початку року було виділено 30 млн. грн.,. 25 липня на площі встановили пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому, урочисте відкриття якого відбулось 29 липня з нагоди 150-ліття з дня народження Митрополита. Участь у церемонії відкриття пам’ятника взяв Президент України Петро Порошенко та його дружина Марина Порошенко. Зрештою, під час першої сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу про те, щоб внести сквер на пл. св. Юра до переліку скверів у Львові. Зараз тривають роботи з влаштування дорожньої основи на площі Святого Юра, які  планують закінчити до кінця цього року.

Поліція.  

Підрозділ ДАІ Львова розформували 1 серпня. Тоді ДАІвці змушені були або увійти до складу «Нової поліції», або ж попрощатися з професією. У неділю, 23 серпня, чотири сотні нових поліцейських урочисто склали присягу на вірність народу. Про перші дні роботи патрульні звітували через Facebook, за цей час вони також встигли потрапити в перше ДТП. Очолив Львівську поліцію Юрій Зозуля, який в листопаді пішов на підвищення, тож на його місце призначили Антона Пузиревського.

Трамвай на Сихів

Весь рік львів’янам обіцяли побудувати трамвай, який з’єднає мікрорайон Сихів з центром міста.  Для будівництва трамвайної колії на Сихів, виконавчий комітет ЛМР погодив додатково залучити кредит у розмірі 6 млн євро. На даній трамвайній колії будуть курсувати  7 нових трамваїв «Електрон», також на цій ділянці планують встановити "розумні світлофори" біля пішохідних переходів.  Через будівництво колії для сихівського трамваю ринок «Санта Барбара» мають перенести з проспекту Червоної Калини, 109, на вулиці Скрипника, згодом міський голова Львова Андрій заявив, що 99% усіх мешканців Сихова проти перенесення ринку «Санта-Барбара» на проспект Червоної Калини – вулицю Скрипника біля поліклініки. Перенесення ринку «Санта-Барбара» у Львові до поліклініки на Сихові теоретично неможливо, сказав мер. Тож було вирішено, що ринок перенесуть на вул. Антонича, напроти будинку №8. Проте, попри всі обіцянки й виконану роботу трамвай до кінця цього року так і не поїде.

Збільшення плати за проїзд.

Із 1 червня 2015 року після довгих дискусій у Львові таки підвищили тариф на проїзд у громадському транспорті. Таким чином за проїзд у маршрутці львів'яни сплачують 4 гривні. Також від літа у місті запустили нічні маршрутки, вартість проїзду в яких становить 8 грн.

Транспортні новинки Львова.

У Львові презентували перший в Україні електробус, який зібрали на львівському концерні «Електрон», а 1 жовтня на щорічній виставці-ярмарку «Львівський товаровиробник» презентували новий спеціальний повнопривідний автомобіль від корпорації «Електрон». Особливістю позашляховика «Хантер» є спеціальна оглядова площадка з поруччям на даху кузова, на яку можна піднятись розкладною драбинкою. Також у місті працюють над тим, аби кардинально змінити організацію дорожнього руху в центрі міста. Частину вулиць планують зробити пішохідними, рух на кількох вулицях стане одностороннім, а перевага надаватиметься громадському транспорту.

Місцеві вибори.

У жовтні 2015 року львів’яни обирали міського голову міста. За результатами голосування, яке відбулось 26 жовтня, ніхто з 11 кандидатів на посаду міського голови не набрав понад 50% голосів виборців, тож у Львові мав відбутись другий тур. Відтак львів’яни обирали серед двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів: Андрієм Садовим та Русланом Кошулинським. За результатами другого туру мером Львова став представник політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Андрій Садовий, який отримав 61,10% голосів.  А Головою Львівської обласної ради став представник Блоку Петра Порошенка-Солідарність Олександр Ганущин. Вже 24 листопада у Львівській міській раді відбулась урочиста сесія, під час якої переобраний міський голова Львова Андрій Садовий та новообрані 64 депутати склали присягу. Згодом обрали секретаря міськради. Ним став Анатолій Забарило. До Львівської міської ради увійшло сім партій, а також у у Львові назвали Почесних Амбасадорів Львова на 2016-2017 роки.

Розумне місто.

Львів отримав свою стратегію електронного розвитку одним із перших в Україні, і він, власне, готовий ділитися нею з іншими містами, передаючи свій успішний. Тож у вересні у Львові презентували стратегію електронного врядування міста і розповіли, що ID-картка у Львові буде безкоштовною, а також вперше представили Mobile ID - сервіс, який дозволяє абоненту використовувати свій мобільний телефон зі встановленою у ньому SIM-картою, як засіб для безпечної електронної ідентифікації. Також львів’яни мають змогу отримати потрібні довідки від Львівської міської ради онлайн, скориставшись «Особистим кабінетом мешканця». Зокрема, у місті планують вводити  електронний квиток на транспорт. З 16 жовтня у Львові на сайті міськради функціонує інтерактивна мапа, що дозволяє відстежувати рух громадського транспорту.  30 липня у Львові презентували «Картку львів’янина» і вже з вересня її отримували учасники АТО.

Здобутки.

У 2015-му Львів очолив рейтинг ІТ-міст України, а львів’янка Марія Музичук стала чемпіонкою світу з шахів. Після чого Львів виступив з ініціативою провести матч за звання чемпіонки світу з шахів. Тому матч за світову шахову корону серед жінок відбудеться у Львові 1-18 березня 2016 року.

Безпека.

Улітку у Львові пролунали вибухи – у місті спрацювали дві розтяжки з гранатами у дільничних відділках міліції на вулиці Плуговій та Липи. Тому протягом року у Львові працювали над безпекою міста. У зв’язку з цим до мешканців міста звернувся начальник ГУМВС України у Львівській області Дмитро Загарія із закликом не панікувати та співпрацювати із правоохоронцями. Постраждало двоє працівників міліції, яким необхідна допомога. У зв’язку з цими подіями у Львові виділять додаткові кошти на функціонування міського центру безпеки. Також знову запровадили спільне патрулювання вулиць за участю міліції та активістів. Також у Львові мають підключити камери відеоспостереження, які будуть під’єднані в єдину мережу й дозволять Муніципальній дружині дбати за безпеку в місті.

Індустріальні парки

Цьогоріч питання спорудження в Львові та області індустріальних парків стало ключовим. Тож у  рамках XV Міжнародного економічного форуму обговорили про формування інвестиційного клімату на Львівщині, зокрема представили проекти індустріальних парків. у Львові та Львівській області має з’явитися чотири індустріальних парки: Яворівський, Новороздільський та Кам’янко-Бузький, а також на території Рясне-2. Індустріальний парк почнуть зводити вже у березні 2016 року. Він буде першим такого виду в Україні.

Питання нерухомості у Львові

25 вересня у Львові обговорили питання незаконних забудов . Згодом, у Львівський міський раді озвучили список будівництв щодо яких міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до правоохоронних органів з вимогою зупинити продаж квартир у цих будинках. Після цього один із забудовників – «Львівоблагропромбуд» – подав до суду на міського голову Львова Андрія Садового. Причиною цього стало звернення мера про те, що забудовник зводить один із будинків незаконно. Вже згодом головний архітектор міста презентував 2 новостворені онлайн-карти будівництв.Також у місті розпочали будівництво IT-House. На місці майбутньої багатоповерхівки було закладено капсулу часу та освячено землю під будівництво. Великий інтерес у громадськості викликав продаж Президентської резиденції у Львові. Львівська обласна рада продала будівлю президентської резиденції, що на вул. Глінки, 12 у Львові напередодні місцевих виборів – 20 жовтня. Сума продажу становить 20,25 млн. грн. Нагадаємо, що президентську резиденцію намагались продати декілька разів: вперше аукціон мав відбутися у кінці лютого цього року, однак не зголосився жоден учасник. Вдруге аукціон мали провести 31 березня, однак з тієї ж причини він знову не відбувся.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!