На правах реклами

Яким є львівський стиль? Влодко Костирко створив інсталяції на тему Львова

3749 0
Старе помешкання в сецесійному будинку 1906 року, яке перетворено на мистецький простір «Я Галерея», цього разу наближається до свого оригінального призначення.

Який він, львівський стиль? Як формувався та чим він особливий? Де ж ще шукати відповіді на ці питання, як не в старій львівській квартирі? Тож запрошуємо вас в Ya Gallery Lviv на виставку Володимира Костирка «Lemberg Style», яка триватиме до 26 лютого.

«Виставковий проєкт є втіленням концепції монтажу й віддзеркаленням львівської гібридності», – говорить автор проєкту, львівський митець та мистецтвознавець Влодко Костирко.

Це тотальна інсталяція на тему Львова та його місця в історії сучасної Європи, де картина відходить на другий план, а чотири зали, наповнені сумішшю сучасного мистецтва, історії та предметів минулого.

Старе помешкання в сецесійному будинку 1906 року, яке перетворено на мистецький простір «Я Галерея», цього разу наближається до свого оригінального призначення.

У чотирьох залах Володимир Костирко створює окремі інсталяції. Суміш сучасного мистецтва, історії та предметів минулого розкривають тему львівського стилю.

«Львівський фриз» – просторовий хаос, нашарування артефактів, де, як правило, не існує випадкових речей.

Перша зала проєкту

«Салон пам’яті» – зустріч-розповідь із чотирма персонами, важливими для нашої локальної й одночасно світової історії.

Друга зала

«Студія художника» – спроба відтворити абсолютно львівську майстерню.

Третя зала

«Їдальня імені Франца Йосифа» – предмети й люди запрошені до трапези, де на тарілках – ініціали тих, хто творив це місто.

Четверта зала проєкту

Виставка підкріплена широкою паралельною програмою, в яку входять: позування оголеної натури в просторі виставки, авторські та кураторські екскурсії, тематичні лекції та зустрічі.

Усе це можна побачити і відчути тут: Артцентр Павла Гудімова «Я Галерея» – Шота Руставелі 8, синя брама, другий поверх.

Виставка триватиме по 26 лютого. 10.00-19.00, окрім понеділка.

Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та GoetheInstitut.

Довідка

Влодко Костирко, митець, мистецтвознавець, куратор, колекціонер та дизайнер інтер’єру. Автор живопису, графіки, колажів, асамбляжів, інсталяцій, енвайронментів та вуличного мистецтва. Живе і працює у Львові.

Народився у 1967 році у Львові. У 1982-1987 роках навчався у Львівському училищі ужиткового та декоративного мистецтва, а у 1990-1995 – на факультеті історії мистецтва Люблінського католицького університету. Він заснував і видавав самвидав «Кремнюк», літературним ядром якого були члени львівського угруповання «ЛуГоСад».

Костирко користується стилістикою живопису середньовіччя, ренесансу, бароко аби говорити про сучасність, повсюдно пронизану образами західно-європейського мистецтва. Через це художника часто називають «міфотворцем» та «містифікатором Галичини».

Окрім суто мистецької діяльності Костирко займається дизайном інтер’єрів, зокрема кав’ярень і ресторанів у Львові. У дизайні він творить образи давнього, здебільшого габсбурзького Львова, виконує для цих приміщень живопис. Своїм дизайном Костирко започаткував своєрідний «львівський стиль», який часто повторюється іншими дизайнерами та вийшов за межі Львова.

 

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!