Є п’ять причин, чому виникли транспортні черги на кордоні з Польщею, – ексначальник Львівської митниці

2286 0
Скасування пільгового розмитнення навряд розв’яже проблему черг з вантажівок та легкових авто на українсько-польському кордоні.

Ситуацію з автомобільними чергами на кордоні з Польщею, особливо на в’їзд в Україну, на сьогодні можна пояснити п’ятьма причинами. Перша з них – автомобільні та залізничні пункти пропуску на західному кордоні залишилися єдиними шляхами постачання товарів в Україну. Ймовірно, ситуація може погіршитися, якщо не вирішиться питання розблокування морських портів, а зібраний урожай потрібно буде експортувати. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив колишній начальник Львівської митниці Левко Прокіпчук.

Читайте також: Водії чекають 5-6 діб. Що відбувається на кордоні з Польщею та як вирішити проблему

Друга причина, з його слів, – суттєво змінилися види товарів, які експортують автотранспортом. Тобто раніше перевозили товари, які підлягали ветеринарному і санітарному контролю з польського боку, проте їх було не так багато. Тепер їхня частка зросла, а працівників не побільшало.

Третьою причиною транспортних черг на кордоні екскерівник Львівської митниці називає потребу у спрощенні процедури пропуску, якщо говорити про імпорт.

«Питання, скільки часу знадобиться на пропуск транспорту з гуманітарним вантажем і комерційного транспортного засобу. Ми побачимо, що на комерційний ТЗ знадобиться у три-чотири рази більше часу, аніж на пропуск гуманітарної допомоги. Тобто треба спрощувати процедури на кордоні таким чином, щоби було оптимально, щоби цей пропуск був швидкий, а всі контрольні функції здійснювали всередині країни», – вважає Левко Прокіпчук.

Крім того, полегшити ситуацію для перевізників може влаштування стоянок перед пунктами пропуску, й це – четвертий фактор. Наразі «відстійники» на Львівщині є лише в Краковці. Але такі стоянки, де водії вантажівок могли б зупинитися, піти в туалет, прийняти душ і дочекатися своєї черги, не потребують великих капіталовкладень, зауважує колишній начальник Львівської митниці. Якщо війна триватиме до зими, то нинішня ситуація може стати ще більшою проблемою.

Читайте також: «Маємо заявок на тисячу осіб щодня». Чому чоловікам стало важче перетнути кордон

Ще один чинник, який сприятиме швидшому пропуску транспорту на кордоні – електронні черги, коли водії бронювали б чергу за мінімальну плату, ще не доїхавши до кордону. Зі слів Левка Прокіпчука, запуск проєкту був анонсований раніше, однак через війну все зупинилося. Понад те, варто будувати нові пункти пропуску, але це не така близька перспектива.

Щодо ввезення іноземних автомобілів, то, на думку екскерівника Львівської митниці, якби не скасували пільги, то й черг не було б. Тепер, за тиждень-два навантаження мало би трохи зменшитися, проте це навряд чи розв’яже проблему.

«Імовірно, значно легше буде тим людям, які везуть гуманітарну допомогу. Тому що їх з польського боку ставили в одну чергу з придбаними автомобілями. На водіїв фур це не дуже вплине. Як на мене, найпростіше, що можна було б зробити, це максимально спростити процедури на кордоні. А ще шукати способи збільшення контролюючих працівників», – каже Левко Прокіпчук.

Такі можливості, з його слів, є в Раві-Руській і Краковці, де могли б тимчасово перебувати працівники митниць тих регіонів, які наразі окуповані, тобто Херсонська, Миколаївська, Харківська, Сумська і Чернігівська митниці. Загалом усі ці зміни залежать від уряду, зокрема від Міністерства фінансів.

Нагадаємо, про ситуацію, яка відбувається зараз на кордоні з Польще, де на в’їзд в Україну зупинилися сотні транспортних засобів, водії яких по декілька діб, а то й тиждень чекають на пропуск, та що про це кажуть експерти, читайте у репортажі Tvoemisto.tv з пункту пропуску «Шегині – Медика».

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!