Є сучасні методи, що дозволяють будувати комфортне житло для переселенців, – забудовник

1401 0
Водночас за словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, наразі ніхто не придумав кращого і швидшого рішення для забезпечення притулку на місяць, півроку чи довше.

Більшість будівельних компаній нині вже відновили свої роботи на тих чи інших об’єктах. Із таким закликом після місяця війни звертався міський голова Львова Андрій Садовий, оскільки переселенцям, за його словами, потрібне не лише тимчасове, а й постійне житло. Водночас низка українських міст, і в тому числі Львів, отримують контейнерні будинки для внутрішньо переселених осіб. На думку власника SMART ESTATE Development Олега Манзія, зараз є сучасні методи, які дозволяють за кілька місяців видавати комфортне житло, і це, за його словами, досить дешево.

«Знаю, що таке контейнерні містечка. Жити там не те, що роками, а місяцями – нереально. А 50%, наприклад, тих же маріупольців, які втратили свої будинки, не повернуться додому. Тому замість того, щоб витрачати зараз великі кошти для перетримки людей на 2-3 тижні, заплатімо трішки більше, але зробімо так, що це буде відповідати нормам сучасного житла. Я знаю, як можна будувати багато комфортного житла, не тимчасових коробочок, а саме як за 2-3 місяці видавати сотні/тисячі квартир. Є сучасні методи, які це дозволяють робити, і досить дешево. Але без швидких змін у законодавстві не буде швидкого відбування чи розбудови», – пояснює він під час дискусії Tvoemisto.tv про відбудову України після перемоги у війні.

Читайте також: Панельки чи префаби. Яке житло слід будувати для переселенців

Будівельники, продовжує він, нині мають заблоковані ресурси, щоби працювати, а для швидкої відбудови України, на його думку, потрібні швидкі рішення та реформи, які в той же час мають бути продуманими. Інакше про відбудову чи розбудову України не йдеться.

«Ми не можемо працювати як будівельники, доки заблоковані повністю операції з активами через наші фонди спільного інвестування. Власні накопичення закінчаться, а наші фонди фактично зупинені, можуть працювати лише за індивідуальними дозволами», – каже він.

Читайте також: У Львові хочуть збудувати модульні будинки для переселенців

Водночас за словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, наразі ніхто не придумав кращого і швидшого рішення для забезпечення притулку на місяць, півроку чи довше для потреб переселенців.

«Це не просто коробки з виходом на двір. Насправді, міста і країни мають резерв таких високоякісних модулів, і нам пощастило, що є підтримка Польщі. Вони готові резерви направили на Львів. Ми швиденько їх намагаємося «прив’язати», щоби вони не були відірвані від міста, інфраструктури. Можливо, комусь було би легше, щоби такі поселення були в полі і цих реалій не помічати, але ми мислимо по-іншому», – каже він.

Також у Львові, за його словами, інтенсивність будівництва була високою протягом останніх 5-10 років. І йдеться не тільки про житло, а й про офіси, оскільки до нас будуть релокуватися підприємства. А якщо з міжнародною підтримкою запустити безвідсоткові кредити, то, продовжує він, можна в межах 20 років, працюючи на локальну економіку, забезпечити собі й приватне житло.

Читайте також: У Львові почали монтувати перше контейнерне містечко для переселенців. Фото, відео

Нагадаємо, у Львові 7 квітня розпочали облаштовувати перше контейнерне містечко для тимчасового перебування українців, які змушені евакуюватись із гарячих точок. Перших 70 будиночків встановили поблизу Стрийського парку та території Українського католицького університету на вул. Уласа Самчука. Загалом у місті облаштують три таких містечка на 300 будиночків. Контейнери приїхали з Польщі як подарунок від польського уряду. Міський голова також анонсував будівництво двоповерхових дерев’яних котеджів з більш комфортними умовами. Будуватимуть дерев’яні будиночки за кошти Червоного хреста, ЮНІСЕФУ, ООН.

Також у Львові побудують хостел для 160 людей у районі Тракту Глинянського. Це буде житло, зокрема, для жінок з дітьми та майбутніх мам. І ще 100 будиночків розмістять на вул. Пулюя.

Фото Івана Станіславського


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!