ЄБРР і Швеція починають інформкампанію про поводження з твердими відходами у Львові

2071 0
Повністю завод механіко-біологічної переробки відходів запрацює у 2021 році.

Європейський банк реконструкції та розвитку спільно з урядом Швеції розпочинають інформаційну кампанію про поводження з твердими побутовими відходами у Львові. Вона має на меті підтримку великого екологічного проекту, який передбачає рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища і будівництво у Львові сміттєпереробного заводу.

Про це на презентації інформаційної кампанії, яка відбулася 5 грудня в офісі ЄБРР у Києві, повідомив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

«У цій кампанії є також освітній елемент, адресований дошкільнятам, школам, людям з обмеженими можливостями. Мета цієї складової – інформувати людей про найкращу передову практику в тому, що стосується роздільного збирання побутових відходів та їх переробки», – розповів Маттео Патроне.

В інформаційній кампанії будуть використовуватися спеціалізовані інтернет-ресурси, а також передбачені публічні заходи, організовані ЄБРР за підтримки уряду Швеції.

«Для Швеції питання належного поводження з побутовими відходами – серед найвищих пріоритетів, тому що це один з аспектів глобального екологічного виклику. В Україні ця проблема має, крім глобального, ще й місцевий вимір, який полягає в тому, що понад 95% твердих побутових відходів вивозяться на сміттєзвалища, з яких 99% не відповідають стандартам ЄС. Це ризики для безпеки, екології, впливу на здоров'я людини», – зазначив Надзвичайний і Повноважний посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

У червні 2018 року ЄБРР запровадив пакет фінансування на суму 35 млн євро (включно із внесками Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) і Фонду чистих технологій) для рекультивації Грибовицього сміттєзвалища і будівництва сміттєпереробного заводу у Львові.

Як повідомив Маттео Патроне, це перший проект в Україні в рамках програми ЄБРР «Зелені міста», який пропонує комплексну бізнес-модель для зеленого розвитку міст, поєднуючи стратегічне планування з інвестиціями. 

У Львівській міській раді розраховують, що повністю завод механіко-біологічної переробки відходів запрацює у 2021 році. Його потужність – 250 тисяч тонн відходів в рік.

Також у 2021 році мають завершити рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

«Львів і цей регіон – серед пріоритетних для ЄС в плані енергоефективності, в плані проектів з комунальними підприємствами. Ми сподіваємося, що Львів стоятиме в авангарді у тому, що стосується запровадження передових підходів поводження з твердими побутовими відходами згідно з найкращою практикою ЄС», – наголосив керівник оперативного відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Йоганнес Баур.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку своєї діяльності в каїні в 1993 році Банк профінансував 445 проектів на загальну суму в майже 14,6 млрд євро.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!