ЄБРР надасть Києву 100 млн євро на проєкти у галузі транспорту та ЖКГ

868 0
Співпраця, зокрема, в транспортній сфері буде стосуватись модернізації рухомого складу київського метро.
ЄБРР. Фото: з відкритих джерел

ЄБРР. Фото: з відкритих джерел

Сто мільйонів євро в рамках партнерства міста Києва з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) спрямують на проєкти розвитку у галузі транспорту та житлово-комунального господарства столиці. Такої домовленості досягнуто під час зустрічі першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника з представниками ЄБРР. Зустріч пройшла в рамках продовження перемовин, що відбулись на Інвестиційному форумі міста Києва– 2022:«Стійкість. Інновація. Сталий розвиток» у Брюсселі.

Джерело: КМДА

«Загалом пакет інвестицій для посилення стійкості та швидшої відбудови Києва, що закладені в угодах та домовленостях, досягнутих під час форуму, становить близько 1,1 мільярда євро», – зазначив Поворозник.

За його словами, під час Інвестиційного форуму міста Києва-2022: «Стійкість. Інновація. Сталий розвиток» Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та місто Київ підписали меморандум про взаєморозуміння щодо координації подальшої співпраці стосовно фінансування та підготовки пріоритетних інвестиційних проектів післявоєнної відбудови столиці України. Меморандум закладає основу для подальшої співпраці між містом Києвом та ЄІБ щодо проектів, які сприятимуть стійкості, розвиткові та сталості української столиці. Співпраця, зокрема, в транспортній сфері буде стосуватись модернізації рухомого складу київського метро.

«Поточна оціночна вартість проекту становить 450 мільйонів євро. Завдяки цим коштам Київ зможе позбутися залежності від вагонів метро та запасних частин російського виробництва. Крім того, Київ та EIB Global домовились про підготовку низки інших проектів, зокрема, про розвиток столичного метрополітену. Орієнтовна  вартість проєкту – понад 500 мільйонів євро», – розповів Поворозник і додав, що ще одним спільним проєктом стане будівництво соціального житла.

Читайте також: Тепло та вода подається у всі райони Києва. Зі світлом складніше, – КМВА

Він також зазначив, що Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підтримає програму відновлення Фонду енергоефективності, спрямувавши 25 мільйонів євро грантів ЄС у всій Україні для покриття витрат ОСББ на відновлення багатоквартирних будинків. Йдеться про заміну вікон, дверей, покрівлі дахів та ін. Пілотний проект вартістю 5 мільйонів євро буде впроваджено в Києві, Житомирі, Сумах і Чернігові, великих містах північної та центральної України, які за останні два місяці зазнали більшої кількості атак російських ракет.

Нагадаємо, ​у Бориславі, що на Львівщині, планують створити індустріальний парк. Йдеться про земельну ділянку розміром 20 гектарів у провулку Губицькому, яка вже облаштована інженерно-технічною інфраструктурою для розміщення нових об’єктів у галузі промислового виробництва. Індустріальний парк має створити умови для релокації бізнесу і стати інструментом для відновлення роботи підприємств.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!