ЄС погодив виділення 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні

684 0
Гроші надаються у формі довгострокових позик на пільгових умовах.
ФОТО: CHRISTOF HARDT

ФОТО: CHRISTOF HARDT

Європейський Союз ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни. Про це повідомляє Європейська правда. 

9 вересня міністри фінансів країн-членів підтримали виділення Україні цих коштів під час неформальної зустрічі у Празі.
15 вересня рішення підтримав Європарламент. 20 вересня Рада ЄС ухвалила офіційне рішення. 

«Ми дотримуємося обіцянки і допоможепо подбати про те, щоб держустанови і ключова інфраструктура в Україні могли працювати, попри російську агресію. На наступних зустрічах міністрів фінансів я закликатиму до швидкої згоди з приводу решти 3 млрд євро, щодо яких нам потрібно домовитися про те, які суми будуть у формі грантів або позик», – зазначив міністр фінансів Чехії Збинек Станюра. 

Читайте також: США анонсували новий пакет оборонної допомоги для України

Гроші надаються у формі довгострокових позик на пільгових умовах. Крім того, рішення передбачає кошти для бюджету ЄС для покриття ризику збитків за цими додатковими кредитами, як і вже виплаченим траншем 1 млрд євро. 

Нагадаємо, йдеться про другу частину з пакета макрофінансової допомоги ЄС для України обсягом 9 млрд євро, який Єврокомісія анонсувала у квітні і погодила Єврорада на червневому саміті. Перший мільярд з цієї суми Україна отримала двома траншами 1-2 серпня. 

Також Європейський союз виділив Україні гуманітарну допомогу в розмірі 205 млн євро. Гроші підуть на створення тимчасових містечок для людей, які втратили свій дім під час воєнних дій та на гуманітарну допомогу для людей на окупованих територіях.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!