ЄС ухвалив механізм тимчасового захисту для біженців з України без подання на притулок

5271 0
Тимчасовий захист українців, які втікають через війну з росією, надається терміном на один рік.
Фото: censor.net

Фото: censor.net

Рада Євросоюзу ухвалила екстрене рішення про механізм захисту біженців з України, які втікають через російське вторгнення росії та бойові дії агресора в країні. Рішення ухвалено одностайно, жодна країна не проголосувала проти. Задля досягнення консенсусу проєкт рішення довелося змінити. Про це повідомила «Європейська правда».

Читайте також: «Приносьте їжу, бо це тільки початок». Як волонтери допомагають біженцям на вокзалі у Львові

Тимчасовий захист осіб, які втікають з України внаслідок війни, надається терміном на один рік від сьогодні. Рішення діє на колективній основі та не потребує вивчення даних конкретної особи.

«Цей захист може автоматично подовжуватися 6-місячними періодами, максимум на один рік. Єврокомісія може запропонувати Раді продовжити тимчасовий захист ще на один рік», – пояснює Рада ЄС.

Зазначається, що якщо ситуація в Україні нормалізується настільки, що дозволить безпечне та тривале повернення, Євросоюз може достроково зупинити дію механізму тимчасового захисту.

Читайте також: Що потрібно українцям, які втікають від російської агресії до Польщі. Інструкція

Згідно зі затвердженим рішенням, українці отримують право на проживання, роботу в будь-якій державі Європейського Союз, доступ до медичної допомоги та освіти для дітей. Оскільки механізм захисту діє колективно, то не потребує розгляду індивідуальних заяв про притулок.

Таким механізмом можуть скористатися українці, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Крім того, деякі країни-члени ЄС можуть поширити дію цього механізму також на тих громадян України, які втекли незадовго до 24 лютого або опинилися в Євросоюзі безпосередньо перед цією датою для відпустки, роботи тощо.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що ЄС прийматиме українських біженців на 3 роки без запиту на притулок.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!